Vízumkérelem bűnügyi előélettel

Közzétett: Feb 17, 2020, Szerkesztette: Feb 17, 2020 | Címkék: ESTA, Visa bűnügyi nyilvántartással

Bevezetés

Ha bűnügyi előélete miatt elutasították ESTA kérelmét, akkor következő lehetősége az Egyesült Államokba való utazási engedély megszerzésére az USA látogatói vízumának kérelmezése.  A látogatói vízumnak három típusa van: B-2 turista vízum, B-1 üzleti vízum vagy B-1 / B-2 vegyes felhasználású turisztikai és üzleti vízum.

Hogyan igényeljek USA vízumot bűnügyi előélettel?

Amennyiben bűnügyi előélete miatt ESTA igénylését elutasították, B-2 vagy B-1 Látogatói Vízumra turisztikai, üzleti, egészségügyi, illetve átutazási célokra továbbra is jogosult lehet. A Látogatói Vízum igénylése hosszabb és drágább jelentkezési folyamat, azonban több előnye is van, mint a hosszabb érvényességi idő és hosszabb tartózkodási idő. Részletes összehasonlításért látogasson el az ESTA vagy vízum szükséges weboldalra.

A DS-160 űrlapon melyek a bűnügyi életre vonatkozó kérdések?

A DS-160 űrlap kérdései a leginkább a terrorizmussal nem összefüggő bűnügyi előélettel rendelkezőkre vonatkoznak. A kérdések a következők:

  • “Ön kábítószer fogyasztó, függő, illetve volt-e valaha?
  • “Letartóztatták-e vagy elítélték-e valaha valamilyen bűncselekményért? A kérdés azokra az esetekre is vonatkozik, ha kegyemet kapott, amnesztiában vagy hasonló mentességben részesült.”
  • “Bármely, a szabályozott anyagokra vonatkozó törvényt sértett-e meg valaha, illetve részt vett-e megsértésükre irányuló bűnszövetkezésben?”
  • “Azzal a céllal érkezik-e az Egyesült Államokba, hogy prostitúcióval, kábítószer kereskedelemmel, jogtalan szerencsejátékkal foglalkozzon, illetve az elmúlt 10 évben részt vett-e prostitúcióban vagy prostituáltak kerítésének tevekénységében?
  • “Részt vett valaha pénzmosásban, vagy tervezett rész venni benne?”
  • “Elkövetett-e valaha, vagy tervezett valaha emberkereskedelmet akár az Egyesült Államokon belül vagy azon kívül?

Forrás: https://ceac.state.gov/genniv/

A fenti kérdések mindegyikét személyes helyzetének megfelelő részletekkel kell kiegészítenie és alá kell támasztania, hogy a fenti körülményekből származó bűncselekmény miatti ítélet eltelte óta sikeresen rehabilitálódott. Adjon őszinte válaszokat, és bizonyítékokkal támassz alá az állításait. Például: olyan tevékenységek, amelyek a rehabilitáció részeként végezhetők, nem tartalmaznak visszatérő bűnügyeket, munka megszerzése, vállalkozás indítása vagy család alapítása.

Mi történik, ha nem kapom meg az USA Vízumot?

Amikor a vízum igénylés elutasításra kerül, mindig jelölésre kerül, hogy melyik bevándorlási törvény alapján történt az elutasítás. Mielőtt újra jelentkezne, készítsen elő bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy az előzőleg elutasított kérelemben fennállt körülmények már nem érvényesek az újabb kérelem benyújtásakor.

Összegzés

A sikertelen ESTA igénylés nem jelenti azt, hogy nem tud belépni az Egyesült Államokba. A látogatói vízumok, mint például a B-2 turisztikai vízum és a B-1 üzleti vízum, olyan alternatív utazási engedélyek, amelyek általában nagyobb előnyöket nyújtanak, mint az ESTA, bár a jelentkezési folyamat hosszabb és költségesebb.