Seattleben, Washington államban érvényes vízum

Közzétett: Oct 14, 2019, Szerkesztette: Oct 14, 2019 | Címkék: ESTA, USA vízum

Seattleben, Washington államban érvényes vízum

Látogatás Seattle-be

Seattle Amerika északnyugati partjának gyöngyszeme, megérdemelten népszerű turisztikai célpont egész évben. Egy gazdag történelemmel bíró helység, amely az USA öt leggyorsabban növekvő városa közé tartozik, és sokféle lehetőséget kínál turisták számára. Seattle garantáltan felejthetetlen élményeket fog nyújtani az ideutazóknak több évszázados látnivalóival, a világ minden tájáról származó művészeti és kulturális értékeivel, világszintű sport eseményeivel, lenyűgöző tengerparti tájaival és minden egyébbel, amire egy álomvakációhoz szükség lehet.  Olvasson tovább legjobb utazási tippjeinkért, illetve a Seattlebe utazáshoz szükséges vízummal vagy ESTA-val kapcsolatos információkért.

Amerikai vízum, vagy ESTA – tájékozódjon a különbségről, mielőtt Seattlebe utazna

Sokan elbizonytalanodnak Seattlebe való első utazásuk előtt azzal kapcsolatban, hogy milyen dokumentumokra is lesz szükség az útlevelükön kívül. Sokan nem biztosak benne, hogy szükséges-e vízumot igényelniük, esetleg hallottak az ESTA-ról, de nem tudják mi a különbség a kettő között, ha van ilyen egyáltalán. Az ESTA (elektronikus utazásengedélyezési rendszer) NEM Vízum. Ez a beutazás előfeltétele, azon bizonyos országok állampolgárai számára, akiknek a vízummentességi programon belül vízum igénylése nélkül engedélyezett az USA-ba való beutazás. A résztvevő országok listája elérhető a Belbiztonsági Minisztérium (Homeland Security) weboldalán. Az ESTA célja annak megerősítése, hogy az országba vízum nélkül érkezők jogosultak a beutazásra. Az érintett országok valamelyikéből vízum nélkül érkezők turisztikai vagy korlátozott üzleti célú tartózkodási ideje legfeljebb 90 nap lehet. Minden egyéb céllal - mint például munkavállalás, tanulás vagy házasságkötés- érkezők esetében ki kell váltani a megfelelő vízumot. Röviden: ha Seattle-i útjáhozvízumot kell igényelnie, akkor ESTA-ért nem kell folyamodnia, viszont ha nem kell vízumot igényelnie, akkor ESTA engedélyt kérnie kell.

Az ESTA igénylése

Az ESTA és a vízum közti lényeges különbség, hogy míg a vízumot személyesen kell igényelni valamelyik nagykövetségen, vagy konzulátuson, addig az ESTA online igényelhető a Belbiztonsági Minisztérium (Homeland Security) weboldalán keresztül. Csak adja meg a kért információkat, fizesse be a kért díjat és várjon amíg a rendszer ellenőrzi, hogy jogosult-e a vízum nélküli beutazásra. Ezt követően, rövidesen megkapja az értesítést az eredményről. Az ESTA engedély 2 évig érvényes, ezért, ha ezen az időintervallumon belül újra az USA-ba utazik, nem kell újra igényelnie. Azonban, ha az ismételt utazásának célja nem felel meg a vízummentességi programban meghatározott céloknak, vízumot kell igényelnie Seattle-be utazása előtt.

Seattle történelme: stabilitás és újjáéledés

A mai Seattle területét őslakos amerikaiak az első európai telepesek érkezése előtt csaknem négy évezreden keresztül lakták és művelték. Az évszázadok súlya és ereje szinte kézzelfogható a város atmoszférájában és visszaköszön rendíthetetlenségében. Seattle több, a gazdaság fellendülését vagy hanyatlását hozó időszakot is átvészelt, például a fakitermelés fellendülésének, vagy az aranyláznak a korszakát. Keményen sújtotta az 1893-as pénzügyi válság és a nagy gazdasági világválság; de megingathatatlan és még tovább erősödik. Napjainkban virágzó repülőgép- és technológiai iparral büszkélkedhet, melyek vonzóvá és nyüzsgővé teszik a várost. Közel 700.000 lakos él a kb. 84 négyzetmérföldnyi (220 km2-nyi), üde, hegyvidéki területen. A mérsékelt tengeri éghajlat rendkívüli időjárás nélküli kényelmes szezont biztosít.

Fémből és üvegből épült látnivalók

Nem is kérdés, hogy Seattle felfedezését a híres toronyházban a Space Needle-ben érdemes kezdeni. A város kihagyhatatlan nevezetessége, amelyből lélegzetelállító 360°-os kilátás nyílik városra és a körülötte található hegyekre, miközben hangulatos és kitűnő étkezési lehetőségeket kínál 605 láb magasságban. A Space Needle közvetlen szomszédságában található a Chihuly Kert. A világhírű üvegszobrász Dale Chihuly által alkotott üveg épület mindenkit lenyűgöz üveg díszeivel, melyek a sárga, a piros és a borostyán színárnyalataiban pompáznak 100 lábnyi hosszúságban.

Múzeumok és művészet

Ha téli időszakra tervezi utazását Seattlebe és az időjárás nem túl barátságos, akkor is sok elfoglaltságot találhat. A város gazdag múzeumi gyűjteménye minden ízlést kielégít. A Frank Gehry által tervezett Museum of Pop Culture a modern zene és művészet gyökereit mutatja be, a város szép számú büszkeségeivel együtt (például: Nirvana, Jimi Hendrix).  A múzeum méltán híres Hang Laborjában (Sound Lab) egyedi Seattle-hangzását is elkészítheti. A Museum of History and Industry - Történelmi és Ipari Múzeum a város gazdag örökségét őrzi, itt azon kiemelkedő történelmi személyiségek életét is megismerhetik, akik a Nyugati Part koronaékszerévé tették a várost. Szánjon időt a Seattle-i Seattle Art Museum vagyis a Szépművészeti Múzeum meglátogatására is (Amerikai Őslakosok Múzeuma, Warhol és Pollock múzeumok egy épületben találhatóak), ahol a művészetek sokszínű gyűjteményét tekintheti meg. Nézzen be a mindig nyitva tartó Olympic Szobor Parkba is, itt kortárs szobrászok műveit csodálhatja meg egy tengerparti kiállításon.

Természeti értékek a városban és környékén

Nem kell a várostól túl messzire utaznia ahhoz, hogy láthassa legegzotikusabb állatokat: a Woodland Park Állatkert (Woodland Park Zoo) és a Csendes-óceáni Tudományos Központ (Pacific Science Centre) le fogja nyűgözni a világ minden tájáról származó állatok és rovarok gyűjteményével. Az 59-es számú mólónál található Seattle Akvárium csodálatos látványt nyújt 120 000 gallon, vagyis 545 000 liter nagyságú medencéjével amelyben a tengeri élővilágát figyelhetik meg. Washington State komppal felfedezheti a tengerpartot, vagy repülőről is megtekintheti a környéket, így első kézből ismerheti meg Seattle igazi nyers természetvilágát.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt