New Orleansban, Louisiana államban érvényes vízum

Közzétett: Oct 14, 2019, Szerkesztette: Oct 14, 2019 | Címkék: ESTA, USA vízum

New Orleansban, Louisiana államban érvényes vízum

Bevezetés

Ha szeret jókat enni, a jó zenét és pezsgő kulturális élményre vágyik, utazzon el New Orleansba. New Orleansban megtapasztalhatja a világ egyik egyedülálló városának látnivalói, hangjai és ízei által nyújtott élményeket. Ez az útmutató rövid leírást tartalmaz arról, turistaként mi mindent csinálhatunk New Orleansban, valamint az utazáshoz szükséges vízumról is tájékoztatást nyújt.

ESTA engedély vagy az USA-ban érvényes vízum szükséges New Orleansban?

Nem tudja, hogy ESTA engedéllyel vagy vízummal utazhat New Orleansba? Ha üzleti vagy turisztikai céllal, családlátogatásra vagy munkaügyben szeretne New Orleansba utazni, az utazáshoz az USA területére való belépést biztosító, az utazás célja szerinti vízumot kell igényelnie. A vízumkötelezettség alól az egyetlen kivétel, ha a vízummentességi (Visa Waiver) programban részt vevő egyik ország állampolgára. Régebben a vízummentességi programban való részvételt az Egyesült Államokba lépéskor adminisztrálták, azonban ma már az elektronikus utazásengedélyezési rendszer (Electronic System for Travel Authorization) vagyis az ESTA segítségével a folyamat automatizált. Az igénylők az utazás megkezdése előtt megtudják, hogy megkapták-e az engedélyt. A vízummentességi programban kizárólag azon személyek vehetnek részt, akik turisztikai, üzleti útra, illetve átutazás vagy orvosi kezelés céljából érkeznek az USA-ba.

Mi a különbség az ESTA és a vízum között?

Az ESTA engedély és a vízum között az egyik különbség, hogy az ESTA engedéllyel, vagyis a vízummentességi program keretében 90 napot meghaladó időszakot nem tölthet az USA-ban. A turista vízum, feltéve hogy a kérelmező megfelel a kritériumoknak, meghosszabbítható. Az ESTA és a vízum közötti másik lényeges különbség, hogy az ESTA engedélyt a vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárai is kizárólag e-útlevéllel igényelhetik. Erre azért van szükség, mert az e-útlevélben található biometrikus adatok az ESTA rendszerben ellenőrizhetők, így biztosítva a határok védelmét. A vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárai számára is ajánlott, hogy az utazás megtervezése előtt tájékozódjanak ESTA jogosultságukról. Annak ellenére, hogy az ESTA engedély odaítéléséről az igénylő általában azon nyomban értesül, érdemes időben beadni a kérelmet. A jóváhagyott ESTA a kiadás időpontjától számított két évig érvényes. A kétéves időszak során többszöri beutazásra jogosít fel. Miután megkapta vagy az ESTA engedélyt vagy a vízumot, már tervezheti a New Orleans-i utazást.

New Orleans zenei élete

Sokak számára a New Orleans a jazz otthona. Legtöbben a Bourbon Streeten és a francia negyedben (French Quarter) található klubokat keresik fel, ha a jazz élményére vágynak. New Orleans egy olyan város, ahol a gazdag kulturális keverékből fakadóan a jazz mellett sok más zenei stílussal hallható. A francia negyed közelében van a New Orleans-i „Frenchmen Street”, a zenei negyed. Ha lehetősége nyílik a Frenchman Streeten betérni egy klubba, bizonyára emlékezetes zenei élményben lesz része. Bármi legyen is a zenei ízlése, rengeteg különböző stílusból válogathat. Érdemes meglátogatni a híres Louis Armstrong Parkot. A parkan gyakran rendeznek ingyenes koncerteket, itt nagyszerű lehetőség nyílik akár táncolni vagy csak élő zenét hallgatni. Emellett, a város minden évben megrendezi a New Orleans Jazz & Heritage Festivalt, melyet a helyiek csak Jazz Fest néven emlegetnek.

French Quarter - a francia negyed

A történelmi francia negyed New Orleans legmagasabban fekvő területén található. Amellett, hogy a város legrégebbi része, a város kulturális központja is. A helyik leginkább csak a 'Quarter' néven ismerik. A negyedet az amerikaiak, a spanyolok, a franciák és a kreolok által képviselt stílusok formálták. Számos üzlete, klubja, étterme és látványossága révén ez a nyüzsgő városnegyed kitűnő szórakozási lehetőségeket nyújt. Változatos városnéző túrák mutatják be a francia negyed látnivalóit, biztos lehet afelől, hogy jól fogja érezni magát. Mindenki megtalálhatja az érdeklődési körének megfelelő témát, akár a XVIII. századi építészetre, a szellemjárta épületekre vagy a népszerű bárokra kíváncsi.

Látniválók

Ha a New Orleans nevezetességeit szeretné látni, a város számos lehetőséget nyújt. Biciklit vagy riksát, taxit vagy limuzint, kompot vagy villamost egyaránt választhat. Ha nem sietős, akár gyalog is bejárhatja a várost.

Villamossal New Orleans lenyűgöző élményt nyújt. Az 1800-as évek óta, New Orleansban az utcai villamosok a város által nyújtotta élmények szerves részét képezik. A városban öt villamosvonal fut. Ezek közül a St. Charles Line a leghosszabb. Több, mint 150 évével ez a világ legrégebbi, folyamatosan működő villamosvonala. A több, mint 13 mérföld hosszú vonalon futó villamos a város legrégebbi negyedében, híres építmények és szobrok mellett halad el. Minden villamoskocsi a város történelmét hordozza magában. A városban található többi villamosvonal a Canal Street Line, a Riverfront Line és a modern Rampart/St Claude Line és a Loyola Line. A Canal Street Line a helyieket és a turistákat egyaránt egy öt és fél mérföldes útvonalon viszi át a városon. A vonal kettéágazik, így a városi park, a történelmi temetők és a New Orleans Museum of Art vagyis a Szépművészeti Múzeum egyaránt könnyen megközelíthető. Ha busszal vagy vonattal érkezik, át tud szállnia a Loyola Linera. A 2013-ban megnyitott vonal, az Union utasterminál (Union Passenger Terminal) egyenesen város szívébe, a legjobb hotelekhez viszi utasait.

Összegzés

Ha azt tervezi, hogy New Orleansba látogat, a városban rengeteg program közül választhat. A város történelmi építészete, nagyszerű ételei és figyelemre méltó zenéje gazdag és élénk kulturális életet kínál. Mielőtt elkezdené becsomagolni bőröndjeit, győződjön meg róla, hogy a megfelelő utazási okmányokkal rendelkezik és ESTA engedélye illetve vízuma érvényes.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt