Milyen szabályok vonatkoznak az ESTA-ra?

Közzétett: Jul 03, 2019, Szerkesztette: Jul 25, 2019 | Címkék: ESTA jogosultság, ESTA érvényesség, ESTA szabályok

Az ESTA egy utazási engedély, amely a jogosultak számára lehetővé teszi, hogy üzleti, turisztikai, átutazói céllal, illetve orvosi ellátás vagy egyéb ideiglenes célból vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. Az USA-ban érvényes vízum igényléséhez képest egyszerűbb eljárás során és online felületen kérelmezhető. Az utazás megkezdése előtt, az Egyesült Államokba utazó külföldi személyeknek tisztában kell lenniük az ESTA engedély használatával összefüggő korlátozásokkal. Az ESTA használatára az alábbi szabályok vonatkoznak:

  1. Érvényességi időtartam  - Az ESTA csak akkor használható, ha az az Egyesült Államokba történő indulás időpontjában érvényes. A jóváhagyott ESTA két évig, vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően mely következik be előbb. Az ESTA az egyesült államokbeli tartózkodás során is lejárhat, anélkül, hogy ez bármilyen hatással lenne az utazás engedélyezésre, azonban az ESTA engedélyre, különösen a tartózkodás időtartamára, az adatok megváltozására és az utazás céljára, vonatkozó egyéb szabályozások továbbra is érvényben maradnak.
  2. A tartózkodás időtartama - Az ESTA többszöri, összesen legfeljebb 90 napos utazásra használható. Ha a tervezett látogatás meghaladja a 90 napot, az utazás céljának megfelelő vízum igénylése szükséges. Amennyiben az egy éven belüli látogatások összes időtartama meghaladja a 90 napot, illetve ha a tervezett csupán egyszeri utazás 90 napnál tovább tart, vízum használata szükséges.
  3. Adatváltozás - Új útlevél, állampolgárságmódosítása, nemi- vagy névváltoztatás érvényteleníti a meglévő ESTA engedélyt, így a kérelmezőnek új ESTA engedélyért kell folyamodnia. Minden ESTA az útlevél biometrikus adataihoz kapcsolódik, így bármelyik jellemzőben bekövetkezett változás érvényteleníti a korábban már elfogadott, illetve elutasított ESTA-t.
  4. Utazás célja - Az ESTA turisztikai - barátok és családtagok látogatása, nyaralás - céllal, orvosi ellátás igénybevétele és rövid időtartamú, felsőfokú végzettséget nem adó tanfolyam elvégzése céljából használható. Az ESTA üzleti céllal is használható, amelybe beletartozik a szerződéskötés, részvétel szakmai rendezvényeken, üzleti találkozók lebonyolítása és ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézés. Az ESTA olyan átutazási célra is alkalmas, amikor a kérelmező egy, nem az Egyesült Államokhoz tartozó területre szeretne utazni az USA érintésével. Az ESTA nem használható az Egyesült Államokban jövedelemszerzésre vagy munkavállalásra, szakmai vagy egyetemi képzéseken való részvételre, illetve befektetési célú tevékenységekre.

Az ESTA szabályok az utazókra olyan korlátozásokat érvényesítenek, melyek biztosítják hogy az országba érkezők nem jelentenek biztonsági vagy gazdasági kockázatot az amerikai állampolgárok illetve az állandó lakosok számára. E szabályoktól függetlenül az ESTA továbbra is egy sokoldalú és kényelmesen megszerezhető utazási engedély, amely sokkal egyszerűbb ügymenet mellett majdnem az amerikai vízuméval egyenlő lehetőségeket biztosít.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt