Mi az az ESTA kérelemszám?

Közzétett: Oct 14, 2019, Szerkesztette: Jan 07, 2020 | Címkék: ESTA benyújtás, ESTA pályázati szám

Bevezetés

Az ESTA kérelemszám akkor jön létre, amikor az ESTA igénylés online beküldésre került a CBP (Amerikai Vám- és Határőrség) weboldalán keresztül. A kérelemszám egy egyedi azonosító, amelyet a CBP használ az utazási profilok azonosításához.  Az ESTA kérelemszáma egy 16 karakterből álló alfanumerikus karakterlánc. A karaktersorozatok véletlenszerűek, és nincsenek kapcsolatban a kérelmező adataival. Önmagában a kérelemszámmal nem érhetők el a kérelmező adatai, azonban az útlevél számával és a születési dátummal együtt lekérhető egy már létező ESTA kérelem státusza.

Mi az ESTA engedélyezési számnak a célja?

A szám digitálisan összekapcsolja a kérelmező profilját, beleértve az útlevél, a személyes, az utazási és egyéb információkat. Az ESTA kérelemszámot utazói engedélyszámként is használják, amikor a kérelmet jóváhagyják. Így a jóváhagyott ESTA kérelmeknél a kérelemszám és az engedélyezési szám azonos. Azonban azokban az esetekben, amikor egy ESTA-t elutasítanak, az ESTA kérelemszáma nem kapcsolódik a sikeresen engedélyezett ESTA kérelemhez, ehelyett „Utazás nem engedélyezett” állapotban marad. A meglévő ESTA kérelmek állapota online ellenőrizhető.

Mik azok az ESTA státuszok?

A kérelmezők többféle ESTA státusszal találkozhatnak ESTA státuszuk érvényességének ellenőrzése során.  A „Fizetés függőben van” státusz azt jelenti, hogy a kérelmet még nem nyújtották be a Belbiztonsági Minisztériumhoz (DHS) feldolgozás céljából. Így a kérelmezőnek teljesítenie kell a befizetést a kérelem feldolgozása érdekében. Ha egy ESTA igénylési díja hét napon belül nem kerül kifizetésre, akkor az érvényét veszti, nem lesz elérhető, és így új kérelmet kell benyújtani.

Honnan tudom, hogy az ESTA engedélyezési számom valódi?

Bármelyik ESTA kérelem állapota ellenőrizhető az ESTA kérelem státusz oldalán. Ha a kérelem állapota a következő: „Nem található kérelem”, akkor nem létezik a kérelme, és újból jelentkeznie kell az ESTA-ra.

Összefogzés

Az ESTA kérelemszám egy fontos kapocs a vízummentességi program keretén belüli USA-ba való belépési kérelme, az útlevele, személyes és utazási adatai között. A jelentkezőknek érdemes feljegyezniük az ESTA számaikat az Egyesült Államokba történő utazásuk előtt, az engedélyek állapotának ellenőrzése céljából.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt