Miért szükséges megadnia az ESTA kérelemben a munkáltatóra vonatkozó adatokat?

Közzétett: Aug 17, 2020, Szerkesztette: Aug 17, 2020 | Címkék: ESTA foglalkoztatási információk, ESTA alkalmazás

A foglalkoztatással kapcsolatos információkat a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) használja annak meghatározására, hogy az ESTA kérelmezői gazdasági bevándorlóként, illegálisan szándékoznak-e belépni az Egyesült Államok területére. Ezt törvényileg az Egyesült Államok a bevándorlásról és állampolgárságról szóló törvényének 214b. bekezdése szabályozza. Az ESTA kérelmezőknek a foglalkoztatással kapcsolatos információikat annak érdekében szükséges megadniuk, hogy bizonyítani tudják lakóhelyük vagy állampolgárságuk szerinti országukhoz kötődő valódi gazdasági kapcsolataikat. Az ESTA kérelmező munkáltatói adatai bizonyítékként szolgálnak arra, hogy a vízummentességi program keretében és a bevándorlásról és állampolgárságról szóló törvény értelmében nem-bevándorlóként (vagy látogatóként) utazhat az Egyesült Államokba.

Mi a célja az Egyesült Államok bevándorlási és állampolgársági törvény, 214b. bekezdésének?

A törvény célja annak biztosítása, hogy a kérelmezők elegendő bizonyítékot nyújtsanak be lakóhelyük vagy az állampolgárságuk szerinti országukban fenntartott szoros családi és gazdasági kapcsolataikról. A gazdasági kapcsolatokra példa az állás, a bankszámla vagy jelzálogkölcsön igazolás. Az USA határára való megérkezésekor rákérdezhetnek a lakóhely vagy az állampolgárság szerinti országukban fenntartott családi, illetve gazdasági kötelékekre.  Ha a kérelmező kifejezetten munkavállalási célból látogat az Egyesült Államokba, akkor e szándékával törvényt szeghet. Azonban, állásinterjún való részvétel céljából, ESTA-val történő beutazás az USA területére nem tekintendő azonosnak az álláskereséssel.   Az ESTA formanyomtatványhoz kapcsolódó, a törvénynek megfelelő jogosultságra vonatkozó kérdés a következő: "Ön az Egyesült Államokban jelenleg munkát keres, vagy korábban az Egyesült Államokban dolgozott az Egyesült Államok kormányának előzetes engedélye nélkül?”.

Foglalkoztatási adataimat szükséges megadnom az ESTA kérelemben?

Igen, mivel ezeket az információkat kifejezetten kérik a jelentkezési formanyomtatványon, a kérelmezőknek meg kell adniuk munkáltatójuk adatait, a legjobb tudásuk szerint. A foglalkoztatással kapcsolatos információk megadásának szándékos kihagyása befolyásolhatja a CBP döntését. A CBP ítélkezik a foglalkoztatási típusok érdemei felett. A foglalkoztatás igazolásának előnye a kérelmezők számára, hogy ezzel bizonyíthatják, nem áll szándékukban az amerikai bevándorlási törvények megsértése.

Milyen foglalkoztatási információk megadását kérik?

Az ESTA formanyomtatványon a foglalkoztatási szakasz részeként kötelezően kitöltendő információs mező: Munkáltató neve, Beosztás megnevezése, Munkáltató címe (1. címsor, 2. címsor, állam/tartomány régió, város és ország).  A nyomtatványon jelenleg semmilyen egyéb információt nem kell megadni (pl: fizetés, munkába állás dátuma, felettes neve stb.), a CBP azonban dönthet úgy, hogy a jövőben további mezőket is hozzáad a nyomtatványhoz. A nyugdíjas vagy nem foglalkoztatott kérelmezőknek a formanyomtatvány foglalkoztatásra vonatkozó részében nem kell megadniuk adatot.

Összegzés

Az ESTA kérelmen a foglalkoztatásra vonatkozó információk kötelező mezőknek minősülnek, még akkor is, ha a kérelmezők eldönthetik, hogy megadják munkáltatójuk adatait vagy sem.  A kérelmezők számára javasoljuk, hogy az ESTA kérelem foglalkoztatásra vonatkozó kérdésekre válaszoljanak, minél pontosabb és frissebb adatokat adjanak meg munkaviszonyukról, annak érdekében, hogy ne késleltessék az ESTA feldolgozását, valamint ne mutassanak az USA bevándorlási és állampolgársági törvényét esetlegesen sértő szándékot.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt