Mely kérdésekre kell választ adni az ESTA elbírálása során?

Közzétett: Apr 01, 2019, Szerkesztette: Aug 22, 2019 | Címkék: ESTA űrlap, ESTA alkalmazás, ESTA kérdések, ESTA útmutató

Az ESTA kérelmezési űrlapot a Belbiztonsági Minisztérium kezeli és a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat is ez az intézmény látja el. A formanyomtatvány célja olyan mennyiségű lényeges információ gyűjtése, mely segítséget nyújt az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatalának a kérelmező adatainak számos nemzetközi, terroristákat tartalmazó és tiltólistákkal valamint bűnügyi nyilvántartásokkal való összevetésére. Ugyanakkor az illetékes amerikai személyzet törekszik arra, hogy az ESTA kérelem kitöltése ne vegyen túl sok időt igénybe, mivel ha ez a folyamat túlságosan időigényes és nehézkes, akkor az online utazási engedély nem éri el célját, hiszen, kényelmetlenséget okozhat az utazóknak és eredményeképpen az Egyesült Államok idegenforgalma akár csökkenthet is. Éppen ezért, az ESTA űrlapon szereplő kérdések arra a minimális mennyiségű információra vonatkoznak, melyek elegendőnek bizonyulnak ahhoz, hogy a határvédelmi hatóságok bizonyossággal állapíthassák meg, hogy a beutazó nem jelent biztonsági kockázatot az Egyesült Államokra.

Az alábbi táblázat példaként szolgálhat az ESTA űrlap különböző rovataiban szereplő kérdésekre (forrás: https://www.cbp.gov/)

ESTA Kérelem Rovata

ESTA Kérdés Mezők

KÉRELMEZŐRE / ÚTLEVÉLRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

Családnév, Keresztnév (Utónév), Nem, Álnevek, Születési idő, Születési hely - város, Születési hely - ország, Útlevél azonosítószáma, Állampolgárság szerinti ország, Nemzeti személyazonosító szám, Útlevél kiállításának dátuma, Útlevél lejárati dátuma, Útlevelet kiállító ország, Állítottak-e ki az Ön számára útlevelet vagy személyi igazolványt más országban? Ha igen, adja meg az alábbi adatokat: Kibocsátó ország, Dokumentum típusa, Dokumentum azonosítószáma és Lejárat éve.

EGYÉB ÁLLAMPOLGÁRSÁG/NEMZETISÉG

Jelenleg Ön állampolgára másik országnak, illetve tartozik másik ország nemzetiségéhez? Ha igen, adja meg az alábbi adatokat: Ország, ahol állampolgársággal rendelkezik / nemzetiséghez tartozik, Hogyan szerezte meg az ország állampolgárságát / hogyan lett a nemzetiség része? Volt valaha másik ország állampolgára vagy tartozott másik ország nemzetiségéhez? Ha igen, adja meg annak az országnak a nevét, ahol állampolgársággal rendelkezik/ nemzetiséghez tartozik.

GE TAGSÁG

Tagja az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala (CBP) által működtetett globális belépési programnak (Global Entry Program)? Ha igen, adja meg a PASSID azonosítóját / Tagsági azonosítószámát

SZÜLŐK

Mindkét szülő Családneve és Keresztneve (Utóneve)

ELÉRHETŐSÉGI ADATOK

Címsor 1, Címsor 2, Lakás száma, Város, Állam / Tartomány / Régió, Ország, Telefon típusa, Telefonszám, E-mail cím

KÖZÖSSÉGI MÉDIA (NEM KÖTELEZŐ)

Szolgáltató / Platform, Közösségi média azonosító

FOGLALKOZTATÁSSAL KAPCSOLATOS ADATOK

Jelenleg alkalmazottként foglalkoztatják-e, illetve korábban állt-e alkalmazásban? Ha igen, adja meg az alábbi adatokat: Munkakör, Munkáltató neve, Címsor 1, Címsor 2, Város, Állam / Tartomány / Régió, Ország, Telefonszám

AZ UTAZÁSRA VONATKOZÓ ADATOK

Másik országba történő átutazás céljából utazik az Egyesült Államokba? Ha igen, adja meg a következő rovatban kért adatokat:

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN TALÁLHATÓ KAPCSOLATTARTÓ ADATAI

Név, Címsor 1, Címsor 2, Lakás száma, Város, Állam, Telefonszám

ELÉRHETŐSÉGI CÍM AZ USA-BELI TARTÓZKODÁS ALATT

Címsor 1, Címsor 2, Lakás száma, Város, Állam, Telefonszám

VÉSZHELYZET ESETÉN AZ USA-BAN ILLETVE MÁS ORSZÁGBAN ÉRTESÍTENDŐ KAPCSOLATTARTÓ ADATAI

Családnév, Keresztnév (Utónév), E-mail cím, Telefonszám,

JOGOSULTSÁGRA VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

  1. Van-e fizikai vagy mentális rendellenessége; kábítószerélvező vagy kábítószerfüggő; jelenleg szenved-e az alábbi betegségek bármelyikében (a fertőző betegségek a Section 361 (b) of the Public Health Service Act alapján vannak megadva): kolera, diftéria, fertőző tuberkulózis, pestis, himlő, sárgaláz, vírusos vérzéses láz, mint például Ebola, Lassa-láz, Marburg-vírus, krími-kongói láz, súlyos akut respiratorikus megbetegedés, mely másokat megfertőzhet és akár halált okozhat.
  2. Előfordult, hogy letartóztatták vagy elítélték olyan bűncselekményért, amely komoly vagyoni kárt, vagy személy vagy kormányzati hatóság elleni súlyos sérülést okozott?
  3. Megsértette valaha illegális kábítószerek birtoklásával, használatával vagy terjesztésével kapcsolatos törvényeket?
  4. Részt vett valaha vagy szeretett volna részt venni terrorista tevékenységekben, kémkedésben, szabotázsban vagy népirtásban?
  5. Előfordult valaha, hogy csalást követett el vagy hamis színben tüntette fel magát vagy másokat, hogy az Egyesült Államokba vízumot vagy beutazást szerezzen, vagy segítsen másoknak szerezni?
  6. Ön jelenleg munkát keres az Egyesült Államokban, vagy korábban munkát vállalt az Egyesült Államokban az amerikai kormány előzetes engedélye nélkül?
  7. Megtagadták valaha Öntől az amerikai vízumot, amit a jelenlegi vagy korábbi útlevelére kért, megtagadták beutazását az Egyesült Államokba vagy visszavonták beutazási kérelmét egy USA belépési helyen?
  8. Előfordult már, hogy az amerikai kormány által engedélyezett időnél tovább maradt az Egyesült Államokban?
  9. Utazott, vagy tartózkodott 2011. március 1-jén vagy azt követően Iránban, Irakban, Líbiában, Észak Kórea, Szomáliában, Szudánban, Szíriában vagy Jemenben?

KÉRELMEZŐRE / ÚTLEVÉLRE VONATKOZÓ INFORMÁCIÓK

Az űrlap első rovata a Kérelmező alapadataira vonatkozik, beleértve a család- és keresztnevet. Ugyancsak ebben a rovatban kell megadni az útlevélre vonatkozó adatokat, csakúgy, mint az egyéb állampolgársággal és az erre vonatkozó dokumentumokkal kapcsolatos információkat. Az útlevél adatainak megadása során különösen fontos, hogy az információk pontosan kerüljenek megadásra. A helytelen útlevél adatok bevitele gyakori hiba, ami érvénytelen ESTA engedélyt eredményez, hiszen az útlevélben és az ESTA kérelemben megadott adatoknak egyezniük kell. Gyakran előforduló hiba, hogy kérelmezők nem adják meg második keresztnevüket, illetve felcserélik a családnevet és a keresztnevet.

EGYÉB ÁLLAMPOLGÁRSÁG/NEMZETISÉG

Ebben a rovatban a korábbi és az aktuális állampolgárságra vonatkozó adatokat kell megadni. Ha a kérelmező a kérelem benyújtásának időpontjában másik országban is rendelkezik állampolgársággal, illetve ezt megelőzően másik ország állampolgára is volt, meg kell adnia az állampolgárság megszerzésének körülményeit valamint az országra vonatkozó adatokat.

GE TAGSÁG

A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) az országba való belépés meggyorsítása, valamint a biztonsági ellenőrzés biztosítása érdekében úgynevezett globális belépési programot (Global Entry Program) indított. A Vámügyi és Határvédelmi Hivatal globális belépési programjának tagjai előzetesen jóváhagyott engedéllyel utazhatnak az országba és biztonsági szempontból alacsony kockázatot jelentenek. A program tagjai az Egyesült Államok repterein elhelyezett automatizált pavilonok segítségével léphetnek az ország területére.

SZÜLŐK

Ebben a rovatban a szülőkre vonatkozó adatok megadása szükséges, beleértve a család- és keresztneveket. Ha ez az adat nem áll rendelkezésére, adja meg az Ön felnevelésében részt vevő személyek adatait, vagy amennyiben ilyen nem volt, jelölje ezt az "UNKNOWN" szó (vagyis „ismeretlen”) beírásával.

ELÉRHETŐSÉGI ADATOK

Az ESTA űrlap ezen rovatában alapvető elérhetőségi és címadatok megadását kérik. Nem valószínű, hogy a megadott címen a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal felveszi Önnel a kapcsolatot. A megadott e-mail cím az ESTA kérelemmel kapcsolatos információk fogadására szolgál.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA (NEM KÖTELEZŐ)

Ezt a rovatot a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal 2016-ban vezette be és a kérelmezők közösségi médiában használt adatainak megismerésére szolgál. Jelenleg ezen adatok megadása nem kötelező, azonban a jövőben ez változhat, attól függően, hogy a megadott információk mennyire bizonyulnak hasznosnak a kérelmezők biztonsági kockázatának megállapításában.

FOGLALKOZTATÁSSAL KAPCSOLATOS ADATOK

Az ESTA űrlapon a foglalkoztatásra vonatkozó kérdések a kérelmező munkáltatójának megnevezésére és elérhetőségeire vonatkoznak. Ezek az információk azért fontosak, mert segítségükkel a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal betekintést nyer a kérelmező munkavállalással kapcsolatos helyzetébe. Ezen adatok nagy valószínűséggel nem befolyásolják az ESTA kérelem elbírálását, viszont az utazó egyesült államokbeli utazásnak valódi okának feltárása érdekében a határőrök feltehetnek a megadott adatokra vonatkozó kérdéseket.  Ezen kívül az adatok segítséget nyújtanak annak megállapításban, hogy az utazó a látogatás végén valóban haza szeretne-e térni.

AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN TALÁLHATÓ KAPCSOLATTARTÓ ADATAI

Azon kérelmezőknek, akik nem átutazni szeretnének az Egyesült Államokon, meg kell adniuk az USA-ban található kapcsolattartójuk adatait, címmel és telefonszámmal. Ha a kérelmezőnek nincs ismerőse az Egyesült Államokban, egy szervezet vagy szállás adatait is megadhatja. A rovatban szerepelő kérdések segítségével a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal információt kap a kérelmező várható tartózkodási helyéről illetve kapcsolatairól.

ELÉRHETŐSÉGI CÍM AZ USA-BELI TARTÓZKODÁS ALATT

Az ebben a rovatban megadott adatok megegyezhetnek az előző rovat adataival, például olyan esetben, ha valaki New Yorkba utazik és csak a szállás adatait tudja megadni kapcsolattartóként. Azonban ha valaki üzleti úton vesz részt, például szerződéskötés céljából látogat az Államokba, az egyik rovatban a kapcsolattartó adatait, a másikban pedig a szállás adatait kell megadnia.

VÉSZHELYZET ESETÉN AZ USA-BAN ILLETVE MÁS ORSZÁGBAN ÉRTESÍTENDŐ KAPCSOLATTARTÓ ADATAI

Abban az esetben, ha a kérelmező rokonok nélkül utazik és az utazás során egészségügyi ellátására kerül sor, a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal az itt megadott adatok alapján veszi fel a kapcsolatot a kérelmező által megjelölt személyekkel.

JOGOSULTSÁGRA VONATKOZÓ KÉRDÉSEK

A kérelmező ESTA jogosultsága ezen a 9 eldöntendő kérdésen alapul. A kérdések számos olyan témát ölelnek fel, amelyek célja annak megállapítása, hogy a kérelmező egészségügyi állapota, bűnügyi előélete, droghasználattal kapcsolatos előélete, terrorizmussal kapcsolatos tevékenyégei, az egyesült államokbeli munkavállalási szándéka, bevándorlással és vízummal kapcsolatos előélete, valamint az Afrikába és a Közel-Keletre tett utazásai miatt biztonsági kockázatot jelent-e. Az itt szereplő kérdések bármelyikére adott "igen" válasz valószínleg az ESTA kérelem elutasítást eredményezi, ezért a rovat kitöltése kellő figyelmet igényel.

JOGFELADÁS

A kérelmezőnek a "Jogfeladás" rovatot is kell töltenie. Itt a kérelmező alapvetően a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak az ESTA kérelemmel kapcsolatos döntésével szembeni fellebbezés benyújtásáról, illetve a döntés felülvizsgálatáról mond le. Az ESTA kérelem benyújtásához szükséges a jogfeladás elfogadása.

TANÚSÍTÁS ROVAT

Ebben a rovatban az ESTA kérelmet benyújtó személy elismeri, hogy megértette az űrlapon feltett kérdéseket, és legjobb tudása szerinti, az igazságnak megfelelő és helyes válaszokat adott. Az ESTA kérelem benyújtásához szükséges a tanúsítás elfogadása.

Összegzés

Bár az ESTA kérelem kitöltése egyszerű feladatnak tűnik, a kérdésekre adott válaszok során a kérelmezőnek át kell gondolnia feleleteit. Szerencsére, mielőtt a kérelmet elküldi a Vámügyi és Határvédelmi Hivatalnak elbírálásra, a kérelmezőnek lehetősége nyílik az űrlapon szereplő kérdésekre adott válaszok áttekintésre, ezért a javasoljuk, hogy a megadott adatokat és az ESTA kérdésekre adott válaszokat nézze át legalább még egyszer.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt