Megújíthatom az ESTA-t?

Közzétett: Apr 24, 2019, Szerkesztette: Jul 25, 2019 | Címkék: ESTA, ESTA megújítás, ESTA lejárat

Ha felmerült Önben, hogy szeretné megújítani ESTA kérelmét, tájékoztatjuk, hogy az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala jelenleg nem engedélyezi az ESTA kérelem megújítását a Vízummentességi Programon keresztül. Ha tehát ellenőrizte ESTA kérelmének állapotát , és az "kérelem lejárt” vagy „kérelem nem található” státuszban van, akkor új ESTA kérelmet kell benyújtania. Hasonlóképpen, ha nemrégiben kapott új útlevelet, új ESTA kérelmet kell benyújtania. Mivel az ESTA alapvetően elektronikus utazási engedély, a kérelem kitöltése és a díj kifizetése is online történik. Az aktív vagy a lejárt ESTA kérelmet sem lehet meghosszabbítani.

Meg kell újítanom az ESTA-t?

Az Egyesült Állomokba utazók gyakran félreérik az ESTA megújítására vonatkozó szabályokat. Az ESTA engedélyt kizárólag abban az esetben kell megújítani, ha érvényessége lejár az Egyesült Államokba történő indulás időpontja előtt. Újabb ESTA engedély beszerzése nem hosszabbítja meg az Egyesült Állomokban való tartózkodást és semmiféle előnnyel nem jár az országba való belépés elbírálása során.

Új ESTA engedély kérelmezéséhez meg kell várnom míg az előző érvényessége lejár?

Nem, akkor is igényelhet új ESTA-t, ha érvényes aktív engedéllyel rendelkezik. Az aktuálisan érvényes ESTA engedélyének lejárta előtt és azt követően egyaránt benyújthat újabb kérelmet.

Az új kérelem benyújtása során figyelmeztető üzenetet kaptam egy, már érvényes kérelemről. Mit tegyek?

Ha a korábbi ESTA engedély érvényességi ideje alatt újabb ESTA kérelmet nyújt be, akkor a rendszer elküldi az alábbi figyelmeztető üzenetet: "A megadott útlevélhez 30 napot meghaladó érvényességi idővel rendelkező érvényes, elfogadott engedély tartozik. A jelen kérelem benyújtása díjfizetést von maga után, melyet követően a jelenleg érvényes kérelem törlésre kerül." Amennyiben továbbra is szeretné felülírni korábbi kérelmét, kövesse a lépéseket.  Ennek eredményeként korábbi ESTA kérelme megszűnik és útlevél adataihoz hozzárendelik új ESTA kérelmét. Jóváhagyását követően az ESTA két évig, vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően mely következik be előbb. Ezalatt a kétéves időtartam alatt az ESTA többszöri beutazásra jogosít, amennyiben a tartózkodás időtartama összesen nem haladja meg a 90 napot és a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) nem ítéli úgy, hogy a Vízummentességi Programot kihasználva szeretne letelepedni az Egyesült Államokban.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt