Hogyan vehet részt egy ország a Vízummentességi Programban?

Közzétett: Apr 23, 2020, Szerkesztette: Apr 23, 2020 | Címkék: Határbiztonság, Vízummentességi program

Bevezetés

A Vízummentességi Program (VP) évente, világszerte több, mint 20 millió látogató számára teszi lehetővé a vízummentes utazást az Egyesült Államokba a 39 partnerország polgárainak számára. A VP többrétegű biztonsági rendszert használ annak megakadályozására, hogy a potenciálisan veszélyes személyek belépjenek az USA-ba. Ezek a biztonsági intézkedések magukban foglalják a VP-utazók átfogó átvilágítását az Egyesült Államokba való indulásuk előtt, az utazás útjának több pontján és az USA-ba érkezéskor. Miután Lengyelország nemrégiben csatlakozott a VP-hez, egyre több az érdeklődő, hogy többet megtudjanak egy ország programhoz való csatlakozási feltételeiről.

Milyen gazdasági előnyei vannak annak, ha egy országot hozzáadnak a VP-hez?

Nem minden ország léphet be a Vízummentességi Programba, akik igen, azoknak gazdasági fejlődésére pozitív hatással lesz. Az erős és egészséges gazdaság elengedhetetlen az Egyesült Államok biztonságának biztosításához. 2014-ben az Egyesült Államok átlagosan 20 millió VP-utazót fogadott, akik a Kereskedelmi Minisztérium adatai alapján, hozzávetőlegesen 84 milliárd US dollárt költöttek fogyasztási cikkekre. A VP utazók naponta közel 231 millió US dollárral járultak hozzá az Egyesült Államok helyi gazdaságaihoz.

A VP program ösztönzi az USA és más nemzetek közötti utazás növekedését is, amely valamennyi érintett ország számára pozitív gazdasági hatással jár. A VP-hez 2008-ban csatlakozó Dél-Korea jó példa, ugyanis Dél-Korea és az USA közötti utazás exponenciálisan növekedett. Mielőtt Dél-Korea csatlakozott a VP-hez, hetente körülbelül három járat közlekedett Szöul és Dallas között, de 2013-ra a heti járatok száma 14-re nőtt. Az Egyesült Államokba érkező dél-koreai utazók 2016-ban mintegy 8,6 milliárd dollárt költöttek.

Melyek a VP-követelményei az egyének és országok számára?

Az Egyesült Államokba, a Vízummentességi Program keretén belül történő utazás esetén, az egyénekre az alábbi követelmények vonatkoznak:

Állampolgárság a következő tagállamok egyikében: Andorra, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brunei, Chile, Csehország, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Japán, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország, Norvégia, Olaszország, Lengyelország, Portugália, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szingapúr, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Új-Zéland

Minden utazónak érvényes ESTA-val kell rendelkeznie, mielőtt az USA-ba tartó járműre száll.  Ha új útlevelet igényel, vagy ha megváltozott az állampolgársága, vagy a neme, új ESTA igénylést kell benyújtania.

Az útlevelének, az USA-ból tervezett visszautazási dátum után még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A Vízummentességi Programhoz szintén elvárás az e-útlevél, amely a beépített chipnek köszönhetően az egyik biztonságosabb útlevél.  Itt elolvashatja az e-útlevéllel kapcsolatos legfrissebb információkat.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a Vízummentességi Programhoz csatlakozni kívánó országnak?

Ahhoz, hogy egy ország jogosult legyen a VP-hez való csatlakozáshoz, vagy ahhoz, hogy a Programban maradhasson, a következőket kell betartania:

  • A megelőző két pénzügyi évben a bevándorlók vízummegtagadásának mértéke 3 %-nál alacsonyabb;
  • Felkészülés az USA-ból kiutasított állampolgárainak hazatelepítésének elfogadására a DHS felkérését követő három héten belül;
  • Vállalja, hogy megosztja az Egyesült Államokkal az elveszett vagy ellopott útlevelek adatait;
  • Hivatalos megállapodást köt az USA-val a terrorizmusról és a szervezett vagy súlyos bűncselekmények egyéb formáiról szóló információk megosztására;
  • Biometrikus azonosítókkal rendelkező e-útlevelek biztosítása;
  • A Vízummentességi Programban részt vevő ország biztonságáról, rendőri felügyeletéről és az USA bevándorlására tett hatásairól készült DHS jelentés elfogadása;
  • A DHS hírszerzési és elemzési hivatala által kezdeményezett független hírszerzési elemzést elfogadása.

Vízummentességi Programban részt vevő országokból érkező utazókat átvilágítása

A VP kockázatalapú, sokoldalú megközelítést alkalmaz a terroristák, bűnözők és más keresett személyek Egyesült Államokba történő belépésének megkeresésére és megakadályozására.

A nemzeti kockázatértékeléseket még azelőtt elvégzik, hogy egy ország a VP-hez csatlakozhat. Ezenkívül az egyedüli VP-utazókat azt megelőzően ellenőrzik, hogy utazásukat megkezdik az USA-ba, valamint amikor az USA kikötőibe vagy repülőterére érkeznek, valamint az USA-n belüli további repülések során.

Az utazók átvilágítása során fontos az Egyesült Államok biztonságának fokozása, valamint a kulcsfontosságú terrorizmusellenes kezdeményezés. Az átvilágítás az ESTA információk ellenőrzésével történik. A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) naponta ellenőrzi az ESTA adatait a terrorista információkkal kapcsán, és az ESTA érvényességének ellenőrzése céljából, különböző pontokon, szorosan együttműködik a Vám- és Határvédelmi Hivatallal (CBS) és más ügynökségekkel.

További arra vonatkozó információért, az ESTA hogyan azonosítja a biztonsági kockázatokat, látogassa meg a következő weboldalt: Hogyan azonosítja az ESTA a biztonsági kockázatokat?

Melyek az országok közötti információmegosztási megállapodások?

A Vízummentességi Program keretében felhatalmazás van arra, hogy az adott ország csatlakozzon az az ismert és gyanúsított bűnözőkkel, terroristákkal kapcsolatos, az USA-val kötött információmegosztási megállapodásokhoz. A VP követelményei fokozzák az egyének átvilágítását és fokozza az általános hazai biztonságot.

A VP-országok több mint 6 000 ismert vagy gyanúsított terroristáról nyújtottak információt az Egyesült Államok számára a VP információmegosztási megállapodásainak eredményeként.

Ez az információáramlás megerősíti a jelenlegi információs párbeszédet az USA és a VP-országok biztonsági szolgálatai között. Valójában a VP tagországai az INTERPOL Ellopott és Elveszett Utazási Adatbázisban szereplő nyilvántartások több mint kétharmadát szolgáltatták, mely adatokat naponta felhasználjál a DHS által végzett ESTA ellenőrzések során.

Ezen információk segítségével a DHS jelentősen könnyebben felismeri és megszakítja mindazok utazását, akik potenciálisan árthatnak az USA-nak. A VP-hez csatlakozni kívánó országok kötelesek követni a továbbfejlesztett biztonsági intézkedéseknek és számos egyéb kötelezettséget is be kell tartaniuk.

A Vízummentességi Programban a közelmúltban végrehajtott fejlesztések

Folyamatosan új követelmények kerülnek felülvizsgálatra és frissítésre.   Az ESTA weboldalát 2019. novemberében korszerűsítették. Új felhasználói felületet adtak ki olyan új funkciókkal együtt, mint például az a lehetőség, hogy az igényléseket elmentsük és később fejezzük be. A jelentős fejlesztések újabb fordulójára került sor az Obama-kormány alatt, 2015. augusztusában. A változások között szerepelt az utasok fokozott átvilágítása, az információmegosztás és egyéb biztonsági követelmények, amelyek lehetővé teszik a VP-országok számára, hogy kezeljék a külföldi terroristák által okozott fenyegetéseket.