Hogyan fogja használni a CBP az ESTA kérelemben megadott, közösségi médiára vonatkozó adatokat?

Közzétett: Sep 21, 2020, Szerkesztette: Sep 21, 2020 | Címkék: ESTA nyomtatvány, ESTA Adatvédelem

Bevezetés

Az ESTA jelentkezési űrlapon számos kérdés szabadon választható. Ezen kérdések egyike a közösségi média fiókokra vonatkozó információkkal kapcsolatos. Ez a kérdés a kérelmező adatainak vizsgálata során hivatkozási alapot nyújt a CBP számára, ezzel ellenőrizhetik, hogy a kérelmező információ adatai megegyeznek-e a CBP rendelkezésére álló források adataival.

Miért kérnek tőlem a közösségi média fiókomra vonatkozó információkat?

A CBP számára ez a kérdés arra szolgál, hogy az Egyesült Államok biztonságát potenciálisan veszélyeztető utazókat beazonosítsa. Közösségi média fiókadatai alapján ellenőrizhetik üzeneteit vagy egyéb fióktevékenységeit, amelyek bizonyos célokkal, csoportokkal vagy meggyőződéssel kapcsolatos szimpátiájára utalhatnak. A CBP a közösségi média fiókjait személyazonosságának, foglalkoztatásának, korábbi utazásának, állampolgárságának, lakóhelyének vagy egyéb információknak ellenőrzésére is használhatja. Ezt az információt a CBP az ESTA kérelem ellenőrzési folyamatának részeként használja, különösen, ha a kérelem manuális felülvizsgálaton is átesik. Az alábbiak példákat sorolunk fel néhány olyan típusú információra, amelyek a közösségi média fiókjaiból általában elérhetők: keresztnév, vezetéknév, látogatott helyek, foglalkoztatási információk, lakhely szerinti ország, cím, politikai meggyőződés, vallási meggyőződés, szülők és más családtagok neve, bűnügyi előélet, állampolgárság szerinti országok, közösségi média kapcsolatok, közösségi média kapcsolatokra adott reakciók, például a kedvelések, nem kedvelések és egyéb reakciók.

Közösségi média adataim befolyásolhatják az ESTA kérelmem eredményét?

A kérelmező közösségi média adatai befolyásolhatják az ESTA engedélyezésének valószínűségét. A közösségi média fiókok információi segítik a CBP-t a jelentkezésének vizsgálatában, mivel az ESTA kérelmek jóváhagyásáról vagy elutasításáról szóló döntésüket ezen információkkal támaszthatják alá.  Ha a közösségi média fiókjaiban megtalálható adatai nem egyeznek meg az ESTA kérelemben megadott adatokkal, valószínű, hogy ez befolyásolhatja a CBP döntését, amennyiben az ESTA kérelmét manuálisan is felülvizsgálják.

Milyen információkat érhet el a CBP a közösségi média fiókjaimban?

Az, hogy a CBP a közösségi média fiókjaiban milyen információkat tekinthet meg, az adott fiókban megadott adatvédelmi beállításoktól függenek. Ha adatvédelmi beállításai nem teszik lehetővé a nyilvános megtekintést, akkor a CBP valószínűleg nem fogja tudni megtekinteni a közösségi média fiókjának adatait, kivéve, ha az információ kiadását a közösségi média webhelyét üzemeltető társaságtól vagy egyénektől kéri.

Hogyan dolgozzák fel az adataimat az ESTA-n?

Az ESTA kérelemben megadott összes információt, ideértve a közösségi média fiók adatait is, az ESTA Adatvédelmi Szabályzatának megfelelően dolgozzák fel. Információinak kezelését az ESTA Nyilvántartási Rendszer (SORN) és az Adatvédelmi Vizsgálat (PIA) írja le. Ha nem ért egyet az adatvédelmi szabályzattal, akkor kihagyhatja az ESTA űrlapon szereplő szabadon választható kérdések kitöltését, például a közösségi média fiókokról szóló részt is. Ennek ellenére továbbra is meg kell válaszolnia az ESTA formanyomtatvány minden kötelező mezőjét, mivel ellenkező esetben, , teljes ESTA kérelem benyújtása és a jóváhagyott engedély megszerzése nélkül nem utazhat a Visa Waiver Program (VWP) keretében.

Összegzés

Noha a közösségi média fiókokra vonatkozó információk megadása nem kötelező, javasoljuk a jelentkezőknek, hogy írják be ezeket, ha úgy érzik, ez megkönnyíti a folyamatot számukra. Ezen információk kiszolgáltatása nem befolyásolhatja nagymértékben az ESTA megtagadását vagy jóváhagyását, mégis segíti a CBP-t a lehetséges biztonsági fenyegetések meghatározásában a kérelem manuálisan felülvizsgálata estén. A CBP adatvédelmi irányelveinek megfelelően dolgoznak fel minden ESTA kérelmet, így a kérelmezőnek tisztában kell lenniük azokkal a kitételekkel, amelyekkel kapcsolatban közösségi média információik szolgáltatása során kellemetlenségek érhetik.