Hogyan befolyásolja a fertőző betegségekre vonatkozó kérdés az ESTA igénylést?

Közzétett: Dec 17, 2019, Szerkesztette: Dec 17, 2019 | Címkék: ESTA kérdések, ESTA jogosultság

Bevezetés

A jelentkezők számára az igénylés során kitöltendő 9 alkalmassági kérdés egyike a fertőző betegségek kórtörténete, ami a Vám- és Határvédelem (CBP) munkáját segíti annak az ellenőrzésében, hogy az igénylők biztonsági kockázatot jelentenek-e az Egyesült Államok számára.  Az első kérdés, amit az igényléskor meg kell válaszolni, hogy az igénylő fizikai vagy mentális egészségügyi rendellenességben szenved-e; ez magában foglalja annak megállapítását is, hogy drogfüggő vagy drogfogyasztó, és van-e fertőző betegsége. Noha az influenza vagy a megfázás nem hat negatívan az ESTA jóváhagyásának menetére, a súlyosabb fertőző betegségek megakadályozhatják az USA-ba való belépést.

Mi számít fertőző betegségnek?

A fertőző betegség meghatározásakor az első szempont a betegség terjedésének módja. A fertőző betegség olyan betegség, amely az emberek között könnyen terjed. Terjedési módok:

  • levegőben terjedő vírusok
  • vér és egyéb testnedvek által terjedő vírusok
  • rovarcsípések által terjedő vírusok

A második szempont a betegség közegészségügyre gyakorolt hatása. Számos betegség, bár könnyen terjed, nem tekinthető oknak annak megakadályozására, hogy valaki az Egyesült Államokba utazzon. A kérelmezők által gyakran elkövetett hiba az, hogy igennel válaszol erre a kérdésre, akkor is, amikor csak köhög, megfázott vagy influenzás. Noha a megfázás minden bizonnyal könnyen átterjed az egyik emberről a másikra, ez enyhe betegség, és nem jelent jelentős egészségügyi kockázatot a lakosság számára, és ebben az összefüggésben nem tekinthető fertőző betegségnek.

Számos betegség, bár fertőző, nem korlátozza az Egyesült Államokba való belépést a vízummentesség program keretében. A fertőző betegségek jelenlegi listáját az Egészségügyi és Emberi Szolgáltatások Tanszéke vezette be 2008-ban, a 2008.évi „Lantos and Henry J. Hyde United States Global Leadership Against HIV/AIDS, Tuberculosis, and Malaria Reauthorization Act” törvényben szereplő záradék révén, melyet 2008. júliusában elnöke írt alá. Amennyiben a következő betegségek egyikében szenved ,az ESTA igénylőlapon válaszoljon „IGEN”-el:

  • Tuberkulózis (aktív)
  • Szifilisz (fertőző stádium)
  • Lymphogranuloma venereum
  • Granuloma inguinale
  • Lepra, fertőző
  • Lágyfekély
  • Gonorrhoea

Ha korábban bármely fenti betegségben szenvedett, de már meggyógyult és nem terjeszti a fertőzést, akkor ESTA-jelentkezésében „NEM” választ adhat, de előfordulhat, hogy orvosi igazolással kell a gyógyulás tényét alátámasztani.

A HIV már nem tekintendő fertőző betegségnek

1993 és 2010 között a HIV-vírust fertőző betegségnek tekintették, ezért az ESTA kérelem elutasításának alapját képezhette. Ez azt jelentette, hogy ebben az időszakban a HIV-pozitív külföldi állampolgároknak kizárólag HIV státuszuk miatt megtagadták az ESTA-t. 2010. január 4-je óta azonban a HIV már nem szerepel a fertőző betegségek listájában, és ha HIV-pozitív, akkor sem sorolják be fertőző betegek közé. Az orvosok már nem fognak elvégezni HIV ellenanyag-tesztet az orvosi vizsgálat részeként, de még mindig feltehetnek olyan kérdéseket, amelyek vizsgáló orvosát arra a következtetésre vezethetik, hogy HIV-pozitív. A HIV-státusz jelölése nem kötelező, de mindig őszintén kell válaszolni az egészséggel kapcsolatos kérdésekre.

Ha később fontolóra veszed a zöld kártya igénylését, akkor a HIV-státuszt továbbra is figyelembe vehetik, mivel ez befolyásolhatja, hogy kormányzati segítségre van-e szüksége, vagy sem, ami okot adhat a zöld kártya iránti kérelem elutasítására. Ezen kívül, ha valaki HIV-pozitív az Egyesült Államokban menedékjog iránti kérelmet nyújthat be, ha a saját országába történő visszatérés a kérelmező egészségét veszélyeztetné.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt