Hogyan azonosítja az ESTA a biztonsági kockázatokat?

Közzétett: Dec 30, 2019, Szerkesztette: Dec 30, 2019 | Címkék: Határbiztonság, ESTA követelmények, ESTA jogosultság

Bevezetés

2008 óta, az ESTA bevezetése javítja a vízummentességi program biztonságát, hiszen az Egyesült Államok Vám- és Határvédelme (CBP) számára a leendő utazók ellenőrzését, annak megállapítása érdekében, hogy, azok biztonsági kockázatot jelentenek-e azelőtt teszi lehetővé, hogy az utazók megkezdik utazásukat az USA-ba. Az ESTA a fokozott biztonsági ellenőrzésekkel ellensúlyozza a vízummentes utazás nyújtotta lehetőséget. Az előzetes ellenőrzés lehetővé teszi az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) személyzete számára, hogy erőfeszítéseiket arra a kevés utasra összpontosítsa, akik potenciális veszélyt jelentenek.

Hogyan látja az ESTA az utazókat?

A program kezdete után az ESTA kérelmek millióit hagyta jóvá a Vám-és Határvédelem, de több mint 4000-et elutasítottak az USA kormányának ismert vagy gyanúsított terroristák listája alapján történt ellenőrzés eredményeként. A DHS jelenleg különösen a Szíriából visszatérő külföldi harcosok ellenőrzésére helyezi a hangsúlyt. Noha nincs olyan hírszerzés, amely azt sugallaná, hogy az ISIS, ISIL vagy más szíriai terrorista csoportok közelgő támadásokat terveznek az Egyesült Államok ellen, az elmúlt három évben több száz külföldi harcos utazott Szíriába európai országokból és az Egyesült Államokból, és valószínűleg a közeljövőben szándékoznak visszatérni. Előfordulhat, hogy európai vagy amerikai útlevél, illetve más érvényes úti okmány megszerzésén dolgoznak.

Melyek a legutóbbi ESTA biztonsági fejlesztések?

Az egyre növekvő aggodalmakra adott válaszként a DHS az ESTA fejlesztésével javította a Vízummentességi program biztonságát. A javítások, miközben megkönnyítik az Egyesült Államokba történő vízummentes utazást, növelik a CBP azon képességét, hogy ellenőrizze az utazókat, és megoldja a külföldi harcosok visszatérésének problémáját. A jelentkezőknek további információkat kell megadniuk az ESTA igénylésekor, ideértve:

 • Szülők neve
 • Egyéb nevek, felvett nevek, egyéb állampolgárságok
 • Elérhetőségek (telefon, e-mail, kapcsolattartási hely)
 • Személyazonosító szám (ha van)
 • Születési hely
 • Foglalkoztatási adatok (ha vonatkozik a kérelmezőre)

Még ezekkel a kiegészítő kérdésekkel sem azonos az ESTA az elektronikus vízummal. Az ESTA kérelem benyújtása még mindig sokkal kevésbé bonyolult folyamat, mint a B1 vagy B2 vízum kérelmezése, amely magában foglalja a biometrikus és életrajzi adatok megadását, valamint az USA konzuli tisztjével folytatott interjút. A megnövekedett biztonsági szint ellenére az Egyesült Államokba utazni kívánók száma tovább növekszik.

Milyen adatbázisokat vagy biztonsági rendszereket használ az ESTA az igénylő jogosultságának elbírálására?

A vízummentességi programban részt vevő országok kötelesek megosztani a hírszerző információkat és együttműködni az Egyesült Államokkal a biztonsági kérdésekben. Az ország Vízummentességi Programon belüli státuszát kétévente ellenőrzik, lehetővé téve ezzel az ország biztonsági és terrorizmusellenes intézkedéseinek felülvizsgálatát. Amikor valaki online jelentkezik ESTA-ra, a rendszer azonnal ellenőrzi a kérelmezők által szolgáltatott életrajzi információkat több adatbázisból, ideértve a TSDB-t (Terrorist Screening Database – Terrorista Ellenőrző Adatbázis), az elveszett és ellopott útlevelek nyilvántartását, az SLTD-t (az INTERPOL ellopott és elveszett utazási dokumentumainak adatbázisa), minden korábbi vízummentességi program elutasítását, vízum visszavonását, gyorsított kitoloncolását, valamint a közegészségügyi osztályoktól lekért nyilvántartást, ideértve a CDCP-t (Betegségek Ellenőrzési és Megelőzési Központjait) annak ellenőrzésére, hogy vannak-e olyan fertőző betegségben szenvedő személyek, akik közegészségügyi veszélyt jelentenek.

Mik azok a jellegzetes kockázati tényezők, ami alapján eldől, hogy az igénylő jogosult-e az ESTA-ra vagy sem?

Az ESTA igénylés során 9 eldöntendő kérdésre kell válaszolni, aminek eredményeképpen derül ki a jogosultság. Ezek a kérdések:

 • Van-e fizikai vagy mentális rendellenessége
 • Van-e fertőző betegsége
 • Kábítószer fogyasztó e, vagy megsértette-e az illegális drogokra vonatkozó törvényeket
 • Tartóztatták-e le már személy vagy vagyon elleni bűncselekmény miatt
 • Részt kell-e vennie vagy valaha részt vette-e terrorista tevékenységekben
 • Próbált-e valaha csalás révén vízumot szerezni magának vagy másnak?
 • Korábban megtagadták-e Öntől a vízumot vagy az USA-ba való belépést?
 • Keres-e vagy keresett-e valaha érvényes vízum nélkül munkát, túllépte-e valaha vízuma határidejét?
 • 2011. március 1-ét követően óta utazott-e olyan országokba, melyek a kockázatot jelentő országok listáján szerepelnek, ideértve: Irán, Szíria, Szomália és Jemen. 

Ha a kérelmező e kérdések bármelyikére igennel válaszol, valószínűleg elutasítják az ESTA igénylését.