ESTA-ra vagy vízumra van szükségem?

Közzétett: Jun 05, 2019, Szerkesztette: Nov 09, 2019 | Címkék: USA vízumkövetelmények, Elutasították az amerikai Visa-t, ESTA jogosultság

Bevezetés

Minden külföldinek, aki az Egyesült Államokba szeretne utazni szüksége van vagy ESTA engedélyre vagy vízumra. Az utazási engedély típusának meghatározása számos körülmény függvénye.

A látogatás célja

Amennyiben turisztikai, üzletei céllal, barátok illetve családtagok meglátogatása vagy orvosi kezelés, valamint egyéb rövid időtartamot igénybe vevő tevékenység céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, mindenképpen ellenőrizze, hogy jogosult-e az ESTA engedélyre. Mivel a utazási engedély iránti kérelmet az ESTA esetében online lehet kitölteni, ez mindenképpen egy egyszerűbb és érthetőbb ügymenet. Az alábbi honlapon megtekintheti, hogy rendelkezik-e olyan útlevéllel, amely az ESTA vízummentességi programban részt vevő 39 ország valamelyikében érvényes: https://hivatalos-esta.hu/esta-ra-vagy-vízumra-van-szükségem

Személyes körülmények

Ezen kívül egyéb, orvosi, büntetőjogi, bevándorlási és a korábbi utazásokra vonatkozó körülmények is hatással vannak a ESTA kérelem személyes elbírálásra. A jogosultságot elbíráló legfrissebb kérdések az example.com/apply oldalon, a megjelenített űrlap alsó részén találhatók.

Utazási Körülmények - Csupán a légi vagy vízi úton az Egyesült Államokba érkező személyeknek van szüksége jóváhagyott ESTA engedélyre, így szárazföldön, vagyis Kanadából vagy Mexikóból engedély nélkül is az ország területére lehet lépni.

ESTA engedélyre nem jogosultak

Ha nem jogosult az ESTA használatára, illetve 90 napot meghaladó időtartamot szeretne az Egyesült Államokban tölteni, turisztikai célú utazás esetén B2 Turista Vízumot, üzleti célú utazás esetén pedig B1 Üzleti Vízumot kell igényelnie.

Turista Vízum Használata

A B2 turista vízum családtagok illetve barátok meglátogatására, nevezetességek megtekintésére és nyaralásra, orvosi kezelésre, vagy felsőfokú végzettséget nem adó rövid időtartamú tanfolyamokon való részvételre vehető igénybe. A B2 turista vízum utazásonként legfeljebb 180 napos tartózkodásra jogosít fel és általában 10 éves időtartamra szól, amely a kérelmező személyes körülményeitől függően változhat.

Üzleti Vízum Használata

A B1 üzleti vízum üzleti találkozók, tárgyalások, illetve ingatlannal kapcsolatos ügyintézés esetén használható. A külföldi állampolgár által folytatott „üzleti” tevékenység akkor engedélyezhető, ha a B2 üzleti vízummal folytatott utazás során a kérelmezőnek nem keletkezik jövedelme USA-beli forrásból. A B1 üzleti vízum utazásonként legfeljebb 180 napos tartózkodásra jogosít fel és általában 10 éves időtartamra szól, amely a kérelmező személyes körülményeitől függően változhat.

Átutazó Vízum Használata

Azoknak, akik nem jogosultak részt venni a vízummentességi programban, viszont úticéljuk eléréséhez átutaznak az Egyesült Államokon, C1 átutazó vízumot kell igényelniük. Akik törvényes keretek között szeretnének az Egyesült Államokban dolgozni, befektetni, tanulni vagy egyéb tevékenységeket folytatni, számukra javasolt a legmegfelelőbb vízum kiválasztásához további információk beszerzése, függetlenül attól, hogy jogosultak-e az ESTA engedélyre, vagy sem.

Kérelmezési Folyamat Ütemezése

Ha az USA-ban érvényes vízumra van szüksége, további információkért kérjük, látogasson el az usa-visas.com oldalra. A vízumkérelem elbírálása általában 4-8 hetet vesz igénybe, azonban ez a kérelem benyújtásának helyén működő US nagykövetség ütemezésétől és leterheltségétől is függ. Éppen ezért az utazás lefoglalása előtt és a tervezés során vegye figyelembe ezen körülményeket is. A https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html oldalon találhat részletes információkat arra vonatkozóan, hogy előre láthatóan mennyi ideig kell várni látogatói, bevándorlói és egyéb vízumok esetén a nagykövetségi időpontra.

Szakmai Tanácsadás

Ha Ön nem jogosult ESTA-ra vagy vízumkérelmét elutasították, kérjen tanácsot tapasztalt és engedéllyel rendelkező, az Egyesült Államok bevándorlási ügyeiben jártas jogásztól, aki segítséget nyújthat a megfelelő vízumkérelem benyújtása során is. Felhívjuk figyelmét, hogy "garantált" vízum és hasonló ajánlatok segítségével csupán pénzszerzés céljából gyakran tévesztik meg a vízumért folyamodó ügyfeleket.