ESTA kérelem benyújtása friss névváltoztatás vagy házasság esetén

Közzétett: Jan 29, 2021, Szerkesztette: May 05, 2021 | Címkék: ESTA jogosultság, ESTA útlevél, Után kelt útlevél

Azon frissen házasodott utazóknak, akik az Egyesült Államokba látogatásukat ESTA használatával tervezik, tisztában kell lenniük azzal, hogy a névváltoztatás vagy a házasságkötés hogyan befolyásolja kérelmük kitöltését, különösen, ha az utazó megváltoztatta a nevét, vagy új útlevélre vár. A következő bejegyzés olyan online ESTA kérelmekre vonatkozó információkat tartalmaz, melyek későbbre keltezett útlevéllel kerülnek beküldésre , és segít a kérelmezőknek elkerülni a gyakori problémákat.

Mit jelent a későbbre keltezett útlevél?

Aki esküvőt, valamint ezutáni utazást tervez, későbbre keltezett útlevelet kérhet.  Az útlevelet az esküvő tényleges megtörténte vagy a házasságkötés nyilvántartásba vétele előtt a jövőbeli családnévre állítják ki. A házasság előtti nevét tartalmazó meglévő útlevelével is utazhat, de ajánlott, hogy vigye magával a házassági anyakönyvi kivonatot, és ellenőrizze azt is, hogy a házasság előtti nevével kiállított útlevelet érvényesnek tekinti-e majd az az ország, amelybe utazik.

Hogyan kérhető későbbre keltezett útlevelet?

A későbbre keltezett útlevél iránti kérelem legfontosabb eleme az elegendő idő biztosítása. Ideális esetben, az esetleges nehézségek elkerülése érdekében a házassága előtt három hónappal igényelnie kell.  Ilyen lehet például, ha kérelmét abban az időszakban nyújtja be, mikor az igénylések száma megnövekszik. Amennyiben az utolsó pillanatra hagyta az igénylés beadását, akkor a legjobb, ha meglévő útlevelével utazik és visszatérése után cseréli le dokumentumait a házasság utáni nevére.

Ha nincs elég ideje, de az új nevére szeretne útlevelet, akkor külön díj ellenében Gyorsított Eljárásban vehet részt. Gyorsított eljárás igénybevételekor legfeljebb egy héten belül megkaphatja az új útlevelét.

További meghatározó körülmények

Egyéni helyzetétől függően lehetnek olyan további szempontok, amelyeket érdemes figyelembe vennie későbbre keltezett útlevél igénylésekor.

  • Egyéb utazási tervek - Mivel a jelenlegi útlevelét az igénylés benyújtásakor le kell adnia és a későbbre keltezett útlevél csak a házasságkötését követően lesz érvényben, a köztes időszakban nem tud majd külföldre utazni.
  • Esküvő lemondása - Ha az esküvőt bármilyen okból törlik, a későbbre keltezett útlevelet vissza kell küldenie az Útlevél Hivatalnak, és a házasságkötés előtti nevére egy új útlevelet kell igényelnie.
  • Kettős állampolgárság - Ha kettős állampolgárság miatt, olyan útlevéllel is rendelkezik, amit nem az Magyar bocsátottak ki, a két útlevélben szereplő névnek egyeznie kell. Ha nem a két név nem egyezik, mielőtt későbbi keltezésű Magyar kibocsátott útlevelet igényelne, a másik országban kibocsátott útlevélben szereplő nevet változtassa meg.
  • Házasságkötés külföldön – Amennyiben külföldön házasodik meg, későbbre dátumozott útlevelet nem igényelhet, hiszen az utazás megkezdéséhez és befejezéséhez házasságkötés előtti nevét kell használnia.

Benyújthatok ESTA kérelmet későbbre keltezett útlevéllel?

Az Magyar azon állampolgárai, akik későbbi keltezésű útlevelet igényelnek addig nem nyújthatnak be ESTA kérelmet, amíg az útlevél a házasság nyilvántartásba vételével érvényessé nem válik. Ha a házasságkötési szertartás és a repülőtérre érkezés között nem áll elegendő idő rendelkezésére, javasoljuk, hogy kérje meg rokonát vagy barátját, hogy nyújtsa be az ESTA kérelemét Ön helyett.

Ha a vízummentességi programban (VWP) részt vevő másik ország állampolgáraként engedélyt kapott az USA-ba való utazásra, de ezt követően, például válás vagy házasságkötés miatt, megváltoztatja nevét, utazása előtt egy másik ESTA kérelmet kell benyújtania. A kérelmezőknek javasoljuk, hogy utazásuk előtt legalább 72 órával nyújtsák be a kérelmet, de bizonyos körülmények ezt lehetetlenné teszik.

Használhatom az korábbi nevemre kibocsátott útlevelemet?

Ha útlevelében korábbi neve szerepel, de az útlevél kiállítása után házasságkötés vagy válás miatt megváltoztatta a nevét, jogosult a korábbi nevével és az erre a névre kiállított útlevél számával benyújtani a kérelmet. Kérelmét az útlevelében feltüntetett név alatt kell benyújtania, arra a kérésre válaszolva, hogy más néven vagy álnéven ismerik-e, az űrlapon tüntesse fel saját, jelenleg érvényes nevét. A korábbi nevét tartalmazó útlevéllel és az új nevét tartalmazó jeggyel is utazhat, de minden jogi iratot, például házassági anyakönyvi kivonatot vagy válási okiratot tartson magánál, hogy igazolhassa az útlevélben szereplő név és az új név közötti kapcsolatot.