ESTA Átutazási Célra

Közzétett: Jan 20, 2020, Szerkesztette: Jan 20, 2020 | Címkék: ESTA követelmények, ESTA a tranzit számára

Bevezetés

Az USA-n keresztüli átutazás hasznos lehet azoknak az utazóknak, akik szeretnének kényelmesebb vagy olcsóbb repülőjegyet foglalni a végső úticél felé tartó útvonalon. A vízummentességi program bármely országából származó utazók ilyen tranzit célokra használhatják az ESTA-t (elektronikus utazási engedélyezési rendszer). Ha az ESTA-átutazási kérelmet elutasítják, vagy az utasok nem jogosultak az ESTA-ra, alternatívaként C-1-átutazási vízumot kérhetnek.

Az ESTA-t 2 évre, vagy az útlevél lejártáig állítják ki, amennyiben az két évnél korábban jár le. Az ESTA többszöri belépésre jogosít az Egyesült Államokba a 90 nap alatt. Ezenkívül a tranzit utazók felhasználhatják az ESTA-t idegenforgalmi vagy üzleti célokra az Egyesült Államokban, amíg engedélyüket jóváhagyják.

Azoknak az utazóknak, akik tranzit célokra szeretnének használni az ESTA-t, jelentkezési nyomtatványukon jelezniük kell, hogy csak átutaznak az Egyesült Államokon, és hogy végső rendeltetési helyük nem az Egyesült Államok területén található.

Mi történik, ha Kanadába, Mexikóba vagy a szomszédos szigetekre szeretnék eljutni?

A Kanadában, Mexikóban és az Egyesült Államok melletti szomszédos szigeteken töltött idő beleszámít a látogatásonkénti 90 napos limitbe, függetlenül az utazás módjától, legyen szó szárazföldi, tengeri vagy légi utazásról. Így egy jóváhagyott ESTA felhasználható az Egyesült Államokba való visszatérésre, mindaddig, amíg a fent említett környező területekre tett látogatás összesen nem haladja meg a 90 napot.

A szomszédos szigeteken számos brit, francia, holland terület vagy birtok található a Karib-tengeren és annak közelében, mint például: Bahamák, Barbados, Bermuda, Haiti, a Dominikai Köztársaság, Jamaica, Martinique, St. Pierre és Miquelon, Trinidad és Tobago, Leeward-szigetek, Anguilla, Antigua, Guadeloupe, Nevis, St. Kitts, Brit Virgin-szigetek, Windward-szigetek, Dominika, Grenada, St. Lucia és St. Vincent.

Egyéb ESTA követelmények

Azoknak az utazóknak, akik átutazási célokra szeretnének ESTA-t igényelni, először érdemes áttekinteniük az ESTA-követelményeket és a vízummentességi program részleteit.   

Elutasítás és jogosulatlanság

Az ESTA kérelem elutasítása nem fellebbezhető. Azok a kérelmezők, akiket elutasítottak vagy nem jogosultak az ESTA-ra, továbbra is igényelhetik a C-1 átutazó vízumot.

Korlátozások

Tartózkodásának meghosszabbítása vagy státusz megváltoztatása - az Egyesült Államok területén nem hosszabbíthatja meg az ESTA-t, illetve nem kérhet vízumkategóriára váltást. Minden egyéb vízumkérelmet vagy az azt követő ESTA-kérelmet az Egyesült Államokon kívül kell benyújtani. Amennyiben a kérelmezők 90 nap elteltével nem hagyják el az Egyesült Államok területét, veszélyeztethetik a jövőbeni vízum- vagy ESTA-kérelmüket, hiszen ESTA engedéllyel léptek az országba.

Az utazás célja - Az ESTA nem használható, ha az utazó egyetemi tanulmányok céljából érkezne, munkabér ellenében munkát vállalna, közreműködőként dolgozna a sajtóban, rádióban, újságnál, filmben vagy a média bármilyen más formájában. Az ESTA nem használható fel bármely fizetett versenyen, vagy fizető közönség előtti fellépésen való részvételhez. Végül, az ESTA nem használható állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedély megszerzésére, a vízummentességi program keretében biztosított 90 napon felül.

Beléptetés

A jóváhagyott ESTA még nem garantálja az üzleti céllal történő belépést az Egyesült Államokba. A Vám- és Határvédelem (CBP) jogosult az ESTA által jóváhagyott utasok belépését megtiltani az Egyesült Államokba. A határon történő elutasítások okai lehetnek például az áruk vagy kereskedelmi termékek bejelentésének elmulasztása, félrevezető információk megadása az ESTA jelentkezési űrlapon, vagy bármely más ok, amelyet esetleges bevándorlási vagy biztonsági kockázatnak tekinthetnek az Egyesült Államokban. Ha megtagadják a belépést a határon, akkor nincs lehetőség a fellebbezésre.

Orvosi kezelés az Egyesült Államokban

Tervezett orvosi kezelés - Ha az Egyesült Államokban tervezett orvosi kezelést, akkor a határon felkérhetik Önt, hogy igazolja az orvosi kezelés előjegyzését. A kéznél lévő bármilyen igazolásnak elegendőnek kell bizonyulnia az orvosi kezeléssel kapcsolatos, határon kért információszolgáltatásra. Az igazolás lehet: dokumentáció az orvosi diagnózisról és arról, hogy miért kell a kezelést az Egyesült Államokban elvégezni, egy amerikai orvos vagy sebész levele, amely részletezi a kezelést, az eljárás költségeit és hosszát, ideértve a prognózist és a kezelés utáni gyógyulási időket, dokumentáció arról, hogy az eljárás költségeit a kérelmező meg tudja fizetni. Ezt szükséges alátámasztani bankszámlakivonatokkal, vagy egyéb készpénz alapú eszközökkel, amelyek felhasználhatók bármilyen orvosi eljárás folyósításához.

Váratlanul fellépő orvosi kezelés – Az Egyesült Államokba tett utazása során felmerülő egészségügyi kezeléseket a helyi egészségügyi személyzet fogja végezni. A nem tervezett és fizetős kezelések költségeit vagy az utazási biztosító fedezi, illetve a kezelés előtt vagy után bármikor kifizethető.

Összegzés

Az ESTA-t az arra jogosultak felhasználhatják átutazás céljából. Érvényes ESTA-val rendelkezők az USA-ban is tölthetnek időt turisztikai vagy üzleti célokkal. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a Kanadában, Mexikóban vagy a környező területeken eltöltött napok is beleszámítanak az ESTA 90 napos korlátjába, ezért javasoljuk, hogy az Egyesült Államok utazási korlátozásain alapuló útvonalaikat ezek alapján tervezzék meg.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt