Az USA vízum és a vízummentesség kategóriái

Közzétett: Mar 23, 2020, Szerkesztette: Mar 23, 2020 | Címkék: ESTA követelmények, ESTA jogosultság, USA vízumkövetelmények

Bevezetés

Az Egyesült Államokba látogató külföldi állampolgároknak amerikai vízummal vagy vízummentességgel kell rendlelkezniük. A vízumkérelmezési eljárás általában az űrlap és az útlevélhez megfelelő fénykép online benyújtását, a vissza nem térítendő díj megfizetését, valamint a nagykövetségi találkozón való részvételt tartalmazza a 14 és 79 év közötti kérelmezők számára. A vízummentesség kérelmezési folyamata teljességében kivitelezhető online, és kevesebb információt igényel a kérelmezőről, és nem kötelezi a z igénylőket a nagykövetségen való megjelenésre. Ez a cikk néhány általános amerikai vízumkategóriát ismertet, valamint az ESTA néven ismert vízummentességet tárgyalja.

USA Vízum Kategóriák

Az USA vízumnak két fő típusa van: bevándorló és nem bevándorló. A kettő közötti elsődleges különbségek elsősorban az utazás céljában és a tartózkodás időtartamában rejlenek. Azoknak a külföldi állampolgároknak, akik határozatlan ideig akarnak élni az Egyesült Államokban, bevándorló vízumot kell kérniük. Bárki, aki idegenforgalmi, üzleti, tanulmányi, ideiglenes munkavégzés, orvosi kezelés, rövid családi összejövetelek és egyéb ideiglenes látogatások céljából utazik, nem-bevándorló vízumot kell kérelmeznie.

A vízum megléte automatikusan nem jogosítja fel az utazókat az USA-ba való belépésre. A vízum pusztán annak igazolása, hogy a konzulátus vagy a nagykövetség tisztviselője sikeresen elfogadta a kérelmet és a kérelmező belépésre jogosult, de csak a kérelemben megadott utazási cél alapján. A Vám- és Határvédelmi (CBP) tiszt feladata, hogy a belépési pontokon döntsön arról, hogy a bevándorlási törvények alapján az adott személy beléphet-e az Egyesült Államokba.

USA Bevándorló vízumok

Azok az külföldi állampolgárok, akik azzal a céllal utaznak az USA-ba utaznak, hogy ott telepedjenek le, bevándorló vízumot kaphatnak. Ezeknek a kérelmezőknek először az USA Állampolgársági és Bevándorlási Szolgálatának (USCIS) kell benyújtaniuk kérelmüket. Különleges készségekkel rendelkezők vagy befektetők általában nem szorulnak a támogatásra, de a legtöbb kérelmezőnek támogatóra, például munkáltatóra vagy rokonra, van szüksége.

A bevándorló vízum többféle vízumkategóriát tartalmaz.

  • Az USA törvényes állandó lakosoknak és állampolgárainak rokonai, házastársai és menyasszonya, illetve vőlegénye kérelmezhetnek családi vízumot.
  • Azok, akik külföldi árvákat szánakoznak örökbe fogadni, Nemzetközi Örökbefogadási Vízumot kérelmezhetnek.
  • Azok a befektetők, akik legalább 1 millió dollár tőkével (illetve amennyiben a befektetés hátrányos helyzetű térségben valósul meg, ennek az összegnek a felével) rendelkeznek, igényelhetik a Befektetői Vízumot.
  • Munkaadók, akik munkaügyi igazolásokat és petíciókat nyújtanak be a leendő munkavállalók számára a Foglalkoztatásalapú Bevándorló Vízumot használhatják.

A jóváhagyást követően a kérelmet továbbítják a helyi konzulátushoz vagy a tengerentúli nagykövetséghez, ahol a bevándorló vízumot kiállítják. A bevándorlónak a vízumot az Egyesült Államokba kell vinnie, és a belépési ponton egy CBP tisztnek kell bemutatnia.

USA Nem Bevándorló Vízumok

Azoknak a külföldi állampolgároknak, akik idegenforgalmi, egészségügyi okokból, átmeneti munka, üzleti vagy tanulmányi okok miatt rövid távú tartózkodást terveznek az Egyesült Államokban, nem-bevándorló vízumot kell kérelmezniük. Egy kérelmet kell benyújtaniuk, alátámasztó bizonyítékokkal együtt, amelyek az utazás céljától és a vízum típusától függően változnak. A diákok, a turisták és az üzleti ügyben utazók a helyi konzulátuson vagy nagykövetségükön keresztül nyújthatják be kérelmüket.

Az üzleti utazás során azok, akik kongresszusokon, találkozókon vagy szerződéses tárgyalásokon szeretnének részt venni az Egyesült Államokban, a Visitor Visa (B-1), vagyis a B-1 Látogatói Vízumot igényelhetik. Azok a diákok, akiket iskolai vesznek fel vagy az USA-ban szponzorálást nyernek, a következő vízumokat igényelhetik:

  • Tanulói Vízum, felsőoktatási kurzus esetén (F kategória).
  • Tanulói Vízum, szakmai jellegű tanfolyam esetén (M kategória).
  • Cserelátogatói Vízum (J kategória), jóváhagyott csereprogramokban való részvételhez.

A turisták, az orvosi ellátás céljából utazó egyének és azon diákok, akik nem tartoznak a fenti kategóriák egyikébe sem (például egy nem kreditált tanfolyam esetén), igényelhetik a B-2 Látogatói Vízumot, melyet Turista Vízumnak is neveznek.

Az Egyesült Államokba belépő, de más országokba utazó utazóknak Tranzit (C) Vízumra van szükségük. Városnézés, barátok meglátogatása vagy egyéb szabadidős célokból az utazóknak a Látogatói (B) Vízumot kell igényelniük, még akkor is, ha rövid ideig tartózkodnak az országban.

Különleges Bevándorló vízumok és Egyéb Vízum Kategóriák

Az utazás céljától függően a kérelmezők több más típusú vízumra is jogosultak lehetnek, beleértve:

Diverzitás Vízum - A Diverzitás Program például olyan különféle országok polgárai számára áll rendelkezésre, melyek történelmileg alacsony képviselettel rendelkeznek az Egyesült Államokban. A két ütemterv, a DV-2021 vagy a DV-2022, egyikének sincs regisztrációs költsége.

USA Hivatalos Kormányzati Utazás Vízum - Az állam- vagy kormányfők (például az elnökök és a miniszterelnökök) A-1 vízumot kérhetnek. A nagykövetek, konzulok, miniszterek, kabinettagok, az EU és az AU küldöttségének képviselői, valamint közvetlen családtagjaik általában szintén jogosultak A-1 vagy A-2 vízumra. Az állami alkalmazottak, egyes katonai tisztviselők, az EU vagy az AU személyzetének, valamint közvetlen hozzátartozóiknak vagy eltartottjaiknak lehetősége van A-2 vízumot kérelmezésére.

USA Vízum a Nemzetközi Szervezetek Alkalmazottai Számára - A G-1 - G-4 vízumtípusokat olyan személyek számára lehet kiadni, akik nemzetközi szervezeteknél dolgoznak, ideértve az állami alkalmazottakat és közvetlen családjukat is. A G-5 vízum a G-1 - G-4 vízumok birtokosainak személyes alkalmazottai számára is rendelkezésre állhat. A nemzeti képviselők, a NATO alkalmazottai és közvetlen családtagjaik NATO-1 – NATO-6 vízumokat igényelhetik. Személyes alkalmazottaik NATO-7 vízumot is kaphatnak.

Vízum Ideiglenes Vallási Munkákat Vállalók Számára - Az ideiglenes vallási munkákat vállalók (R-1) vízumra jogosult utazóknak legalább két éve ugyanazon vallási szervezetnél kell dolgozniuk, amelyiknél miniszterként vagy vallási szakmunkásként kívánnak az Egyesült Államokban szolgálni.  Az Egyesült Államokban tartózkodásuk során legalább részmunkaidőben dolgozniuk kell ezen szervezetnél.

Legénységi Vízum- Kereskedelmi repülőgépeken dolgozó pilóták és kísérők, kapitányok, mérnökök, valamint tengerjáró hajók legénysége, életmentők, konyhai- és felszolgáló személyzet, valamint egy tengerjáró hajón dolgozó egyéb személyzet és kiképző hajón tanuló gyakornokok kérelmezhetik a legénységi vízumot (D). A vízum megszerzéséhez a kérelmezőknek a belépéstől számított 29 napon belül el kell hagyniuk az Egyesült Államokat.

Menekültek és Menedékjogot kérő személyekhez való csatlakozás - Azok az utazók, akik menekültek, vagy menedékjogot kaptak az Egyesült Államokban, a házastársuk és nem házas gyermekeik számára az I-730 nyomtatványt igényelhetik.

Vízummentességi Program

A Belbiztonsági Minisztérium (DHS) által jelenleg alkalmazott Vízummentességi Program vízummentes utazást kínál akár 90 napig is. Jelenleg 39 ország polgárai jogosultak pályázni. Ezeknek a külföldi állampolgároknak az Elektronikus Utazás-engedélyezési Rendszer (ESTA) útján online kell kérelmezniük utazási engedélyük jóváhagyását. A kérelem nem újítható meg, és a kérelmező tartózkodása sem hosszabbítható meg.

Az ESTA-kérelmezőknek ki kell tölteniük egy online jelentkezési űrlapot, és válaszolniuk kell az űrlap összes vonatkozó kérdésére. A döntéshozatal általában csupán perceket vesz igénybe, azonban néhány esetben a feldolgozás akár 72 óráig eltarthat.

A jóváhagyást követően az ESTA felhasználható turisztikai, üzleti és tranzit célokra. A pályázók azonban nem dolgozhatnak és nem vehetnek részt akadémiai kreditet adó tanfolyamokon. Az engedély megszerzéséhez a kérelmezőnek oda-vissza útra szóló jeggyel kell rendelkeznie, olyan személyszállítási szolgáltatót kell igénybe vennie, amely aláírta a vízummentességi programról szóló megállapodást, és teljesítenie kell az egyéb ESTA-követelményeket. Azon kérelmezők, akiknek ESTA igénylését visszautasítják, továbbra is kérelmezhetnek USA vízumot.

Összefoglalás

Az USA-ba, bevándorlói és nem bevándorlói céllal történő utazáshoz számos vízum áll rendelkezhető.  A fenti cikkben a bevándorlói és nem bevándorlói vízumok leggyakoribb formáit, valamint a jogosultság feltételeit foglaltuk össze. Azok, akik vízum nélkül utazhatnak az USA-ba, az Vízummentességi Program keretében, vagyis az ESTA-kérelem benyitásával utazzanak, amennyiben, a látogatás nem haladja meg a 90 napot, és az utazás üzleti, turisztikai vagy átutazói céllal történik. 

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt