Az adatok pontosságával kapcsolatos szempontok az ESTA kérelem benyújtása során

Közzétett: Dec 22, 2020, Szerkesztette: Dec 22, 2020 | Címkék: ESTA alkalmazás, Hiba az ESTA-n

Bevezetés

Az utazók egyre inkább tisztában vannak a légitársaságok, szállodák, kormányzatok és más, utazással kapcsolatos hatóságok online adatgyűjtési gyakorlatával. Rengeteg utazó használ álneveket, fedőneveket, és egyéb szándékosan pontatlan adatot a szállodai és egyéb szolgáltatásokat foglalásakor, hogy személyes adatai felett nagyobb önrendelkezésre tegyen szert. Amikor azonban amerikai utazási engedélyekről, például az ESTA-ról, esik szó, a kérelmezőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a pontatlan vagy hamis információk késleltethetik az ESTA feldolgozását, sőt a kérelem megtagadásához is vezethetnek.

Az adatok érvényessége és szabadon választható mezők

Kihagyhatok kötelező mezőket az ESTA kérelemben?

Ha a kötelező mezők üreseket üresen hagyja, nem folytathatja az ESTA kérelem kitöltését. Az űrlap minden mezőjét ki kell töltenie az űrlap érvényesítési szabályai szerint, a kért adatformátumban és karakterkorlátozásokkal.

Melyek az ESTA kérelem szabadon választható mezői?

Az ESTA kérelem szabadon választható mezői a közösségi média fiókokra vonatkozó információk és a munkakör megnevezése. Az összes többi mező kitöltése kötelező az ESTA jelentkezés részeként.

Beírhatok névnélküli vagy egyéb pontatlan információt a kérelmembe?

A téves vagy pontatlan információk szándékos megadása nem eredményezi feltétlenül az ESTA jelentkezés benyújtásának elutasítását, azonban az ESTA kérelem függő állapotát eredményezheti, amely többlet feldolgozási időt, gyakran akár 72 órát is jelenthet. Azonban a hamis információk szolgáltatása elutasított ESTA kérelmet eredményez.

Ha a Vám és Határvédelmi Hivatal (CBP) nem rendelkezik elegendő információval a jelentkezés felülvizsgálatakor, akkor valószínűleg az ESTA kérelmet elutasítják. Amennyiben hibát ejtett az ESTA kérelmében, a kérelmet újból beadhatja.

Azokhoz a kérdésekhez, amelyekre vonatkozóan nincsen pontos információm beírhatom azt, hogy „Ismeretlen”?

Igen, az „ismeretlen” („Unknown”) kifejezést az ESTE kérelem számos olyan mezőjébe beírhatja, ahol valóban nem áll rendelkezésére információ. Használhatja az „FNU” (Ismeretlen keresztnév) rövidítést az űrlap bármely keresztnév mezőjében. Hasonlóképpen használhatja az „UNKNOWN” („ISMERETLEN”) megnevezést családnév, város, nemzeti személyazonosító szám, e-mail cím, USA kapcsolattartó és címadatot kérő egyéb mezők esetén.

Az olyan numerikus mezőkben, amelyekre vonatkozóan a kérelem kitöltésekor még nincsen információja, mint például az USA-béli kapcsolattartó telefonszáma, nulla számjegysort használhat.

Mi történik, ha a nevemben különleges karakterek szerepelnek?

Azon ESTA kérelmezők, akiknek az útlevelükben szereplő nevükben speciális karakterek fordulnak elő, ezeket, a nem amerikai angolban használt karaktereket helyettesíthetik. Az útlevél gépi úton olvasható része tartalmazza az ESTA kérelmekhez használható univerzális, nevekre vonatkozó helyesírást. Amennyiben az útlevélben nem található meg a gépi olvasáshoz szükséges univerzális, nevekre vonatkozó helyesírás  a következő karakterhelyettesítések alkalmazhatóak.

  • ß, ß = ss
  • æ = ae
  • ö = oe
  • ü = ue
  • ë = e
  • ä = ae
  • Å = aa
  • ø = oe
  • ñ = n
  • ? = ij

Nemekhez kapcsolódó szempontok

Mit kell beírni az ESTA kérelembe, ha az útlevélben nem szerepel „férfi” vagy „nő” megnevezés?

Az ESTA kérelem jelenleg csak a „férfi” és a „női” mezőket tartalmazza a nemek kérdésére adott válaszként. Azon útlevéltulajdonosok, akiknek az útlevélében nemük „X” betűvel, csillaggal vagy más megjelöléssel van feltüntetve, transzneműnek tekintendők. A transznemű ESTA kérelmezőknek javasolt azt a nemet megadni, akár férfi, akár nő, amelyet a személyes identitásukhoz közelebbinek éreznek.

Megtagadhatják az ESTA kérelmemet, ha transznemű vagyok?

Nem, az ESTA kérelmet az útlevélben szereplő nemi megjelölés alapján nem tagadják meg.

Mi történik, ha az útleveleimben megadott nemtől eltérő választ adok?

Ha helytelenül, az útlevelében megadottaktól eltérően adja meg a nemet, például „férfi”-t ad meg, miközben útlevelében „nő” szerepel vagy fordítva, új ESTA kérelmet kell benyújtania.

Összegzés

Az ESTA kérelmezőknek gondosan kell eljárniuk az ESTA űrlap mezőinek kiválasztása során, hiszen ezek a jelentkezésben hibaként szerepelhetnek. Ezek a hibák az engedély elutasítását eredményezhetik, ezért a kérelmezőknek az összes ESTA kérdés megértésére kell törekedniük, akár úgy, hogy több időt szánnak a kérelem kitöltésére.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt