A Terroristák Utazásának Megelőzéséről szóló törvény hatásai a Vízummentességi Programra

Közzétett: Jun 30, 2020, Szerkesztette: Jun 30, 2020 | Címkék: ESTA jogosultság, Vízummentességi program

Bevezetés

2016. januárjában az Egyesült Államok kormánya megkezdte a Vízummentességi Program változásainak végrehajtását az előző évben kiadott a Vízummentességi Program Fejlesztésről és a Terrorizmus Megelőzéséről szóló törvény révén. Ennek a törvénynek a célja, hogy kizárja azon országok állampolgárait, amelyeket a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) a terrorizmus állami támogatóinak tekint, ideértve az Iránból, Irakból, Szudánból és Szíriából származókat.  A törvény 2018-ban került módosításra olyan országok bevonásával, mint Líbia, Észak-Korea, Szomália és Jemen.

A Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemenba való korábbi látogatásom hatással lesz az ESTA jelentkezésemre?

A szigorúbb szabályok azokra az emberekre is vonatkoznak, akik esetleg korábban ezekbe az országokba utaztak, így ők már akkor sem jogosultak a Vízummentességi Programban való részvételre, ha egyébként jogosultak lennének. Az új szabályok nem akadályozzák meg az USA-be történő utazást. Azonban azoknak a személyeknek az esetében, akiknek korábbi utazásai kapcsán ezekbe az országokba látogattak, vagy ezen országok állampolgárságai, vagy megtagadják az ESTA-t, vagy érvénytelenítik meglévő engedélyeket. Ezeknek az utazóknak az Egyesült Államokba való belépés előtt az Egyesült Államok vízumát kell kérelmezniük. Néhány kivétel eseti alapon alkalmazható, a kizárt országokba való utazás okától függően.

Mely utazókat érinti a törvény?

A Vízummentességi Program Fejlesztésről és a Terrorizmus Megelőzéséről szóló törvény értelmében az alábbi kritériumok egyikére eső személyek a Vízummentességi Program keretében már nem jogosultak vízummentesség nélkül az USA-ba utazni vagy az USA-ba belépni:

  • A Vízummentességi Programban részt vevő országok állampolgárai, akik 2011. március 1. után bármikor Iránba, Irakba, Líbiába, Észak-Koreába, Szomáliába, Szudánba, Szíriába vagy Jemenbe utazhattak.
  •  A Vízummentességi Programban részt vevő országok állampolgárai, akik Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemen állampolgárai is.

Van-e kivétel ezekre a korlátozásokra?

Az új szabályok nem vonatkoznak azon, a Vízummentességi Program keretében utazó személyekre, akik esetleg a fent említett tilalom alá tartozó országokban annak érdekében tartózkodtak, hogy egy VP-ország katonai erőinek keretében végeztek munkát vagy hivatalos szerepet vállaltak egy olyan ország szerződéses alkalmazottjaként, amely tagja a Vízummentesség Programnak.

Azoknak a személyeknek, akik ezen országba (Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemen) hivatalos vagy katonai okokból utaztak, ajánlott, hogy minden vonatkozó dokumentumot vigyenek magukkal, amikor egy nyilvántartott belépési ponton keresztül az Egyesült Államokba érkeznek. A Vízummentességi Program Fejlesztésről és a Terrorizmus Megelőzéséről szóló törvény alóli ezen kivételek nem vonatkoznak a tilalom alá tartozó országok kettős állampolgárságával rendelkező személyekre.

Milyen további kérdések szerepelnek az ESTA űrlapon?

Az ESTA űrlapon hozzáadott vagy módosított kérdések a következők:

  • Utazott-e 2011. március 1-jén vagy azt követően az alábbi országokba Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemen, vagy ezen országban tartózkodott-e? Ha igen, adja meg az országot, az utazási időpontokat, valamint a látogatás elsődleges okát, például idegenforgalom, család, vállalkozás, szakmai csereprogram, kulturális csereprogram, akadémiai ok, hivatalos feladatok, katonai szolgálat, újságírás, humanitárius segítség, nemzetközi vagy regionális szervezeti munka, vagy más, fel nem sorolt ok.
  • Volt-e valaha útlevele vagy nemzeti személyi igazolványa bármely más állam által kiállított utazási célokra? Ha igen, akkor ezen dokumentumokra vonatkozó információkat kell szolgáltatnia, ha azok a birtokában vannak. Ezen információk tartalmazzák a kibocsátó országot, a dokumentum típusát, a dokumentum számát és a lejárat évét.
  • Ön jelenleg bármely más ország állampolgára vagy nemzetiségének tagja? Ha igen, akkor információkat kell megadnia az állampolgárság / nemzetiség országairól és arról, hogy miként szerezte meg az állampolgárságát / nemzetiségét.
  • Korábban volt egy másik ország állampolgára vagy nemzetiségi tagja? Ha igen, akkor meg kell adnia az állampolgárság / nemzetiség országát.
  • Ön tagja a CBP Globális Belépési Programjának? Ha igen, akkor meg kell adnia a CBP Globális Belépési Jelszó Azonosítóját / Tagsági Számát.
  • Közösségi média információk. Ha kívánja, bármilyen közösségi média adatait megadhatja, amely az online jelenlétéhez kapcsolódnak, ideértve a platform és a közösségi média azonosítóját. Ezt a mezőt nem kötelező kitölteni.

Mit tehetek, ha 2011. március 1-jén vagy azt követően jártam az alábbi országok valamelyikében Irán, Irak, Líbia, Észak-Korea, Szomália, Szudán, Szíria vagy Jemen?

Noha az új szabályozás nem akadályozza meg ezen utazók beutazását az Egyesült Államokba, az utazóknak vízumot kell benyújtaniuk az Egyesült Államok nagykövetségén vagy konzulátusán. Az Egyesült Államok nagykövetségeinek és konzulátusainak a Vízummentességi Programban részt vevő országokban csak rövid ideig kell várni a vízum meghallgatásra. Ha többet szeretne tudni a vízum kérelmezéséről, kérjük, látogasson el a travel.state.gov weboldalra, és keresse meg az Egyesült Államok nagykövetségének azon címét, amelynek joghatósága az Ön tartózkodási országa felett található, tekintse át az usembassy.gov weboldalt.

Kérhet gyorsított vízum meghallgatást, ha orvosi, humanitárius vagy üzleti okokból azonnal utaznia kell, és az ESTA-t az új Törvény eredményeként elutasították vagy visszavonták.

Milyen előnyei vannak a vízum kérelmezésének az ESTA-hoz képest?

Van néhány előnye a vízumnak az ESTA-val szemben: a vízum legfeljebb 10 évig érvényes, míg az ESTA csak 2 évig érvényes. A vízum azt is lehetővé teszi, hogy legfeljebb 6 hónapig maradhasson az Egyesült Államokban, míg a VP keretében csak 90 napig tartózkodhat az országban. A vízummal rendelkező utazók kérhetik tartózkodásuk meghosszabbítását a 6 hónapos időszakon túl, vagy kérhetnek más vízumosztályra való áthelyezést az Egyesült Államokban; egyik lehetőség sem engedélyezett a vízummentességi program keretében.

Összefoglalás

Az új Törvény várhatóan nem érinti a VP-országokból érkező utazók túlnyomó többségét. A Honvédelmi Miniszter bármikor további országokat vehet fel a jelenlegi listába.