Útlevelekkel kapcsolatos jogosultsági kérdések és válaszok az ESTA kérelemben

Közzétett: Nov 19, 2020, Szerkesztette: Nov 19, 2020 | Címkék: ESTA útlevél, ESTA követelmények, ESTA jogosultság

Bevezetés

Amennyiben Ön egy, a vízummentességi programban részt vevő ország állampolgára, online, vagyis az utazási engedélyek elektronikus rendszerében is kitöltheti az ESTA kérelmet. Függetlenül attól, hogy átutazóként, üzleti, szabadidős vagy nyaralási célból látogatja az országot, az ESTA kérelem online kitöltésével elkerülhető a vízumkérelmezés, mindaddig, amíg az utazás ideje nem haladja meg a 90 napot. Az ESTA űrlap kitöltése nem igényel többet 20 percnél, viszont alapvető fontosságú minden adat helyes megadása, hiszen kérelmét bármilyen hiba vagy pontatlanság esetén késleltethetik vagy elutasíthatják. A késedelem vagy elutasítás egyik leggyakoribb oka a nem megfelelő ország kiválasztása a vonatkozó kérdésekben.

Mi a különbség az „Állampolgárság szerinti ország” és az „Útlevelet kiállító ország” között?

Az ESTA formanyomtatványon a jelentkezőknek fel kell tüntetniük az útlevelüket kiállító országot. A „Útlevelet kiállító ország” mindig azonos lesz az „Állampolgárság szerinti országgal”. Például, ha az Egyesült Királyság állampolgára, viszont útlevelét az Egyesült Királyság szingapúri konzulátusán adták ki, akkor az Egyesült Királyságot kell megadnia az „Útlevelet kiállító ország” és az „Állampolgárság szerinti ország” mezőkben egyaránt. Az Egyesült Királyság szingapúri konzulátusa Szingapúrban található, de az Egyesült Királyság lesz az az ország, amely kiállítja útlevelét, nem pedig Szingapúr.

A „Állampolgárság szerinti ország” és az „Útlevelet kiállító ország” legördülő menüje tartalmazza a vízummentességi programra (VWP) jogosult 39 ország listáját. Ha az Ön országa nem tagja a VWP programnak, akkor nem tud ESTA kérelmet benyújtani és az Egyesült Államokba történő beutazásához amerikai vízumra lesz szüksége.

Mi történik, ha több, a vízummentességi programban résztvevő országban vagyok kettős állampolgár?

Az ESTA-t kérelmező kettős állampolgárságú személyeknek a VWP programban részt vevő ország útlevélét kell használniuk mind az országukból való távozáskor, mind pedig az Egyesült Államokba történő érkezéskor. Azoknak, akik több, a VWP programra jogosult országban rendelkeznek kettős állampolgársággal, egyik jogosult útlevelüket ki kell választaniuk, melyet az USA-ba való be- és kiutazás során minden alkalommal használni fognak. Így biztosítják, hogy a több útlevélhez kapcsolódó, különböző utazási engedélyek ne okozzanak keveredést a határellenőrzések során.

Mi történik, ha az Egyesült Államok-béli állampolgársággal is rendelkező kettős állampolgár vagyok?

Kizárólag a VWP országok állampolgárai jogosultak ESTA jelentkezésre, tehát ha Ön amerikai állampolgár és egyúttal egy VWP ország állampolgára is egyszerre, akkor az Egyesült Államokba való utazáskor az amerikai útlevelét szükséges használnia. Míg egyes utazók utazásukhoz a másik országuk által kiállított útlevelet használhatják, az Egyesült Államok elvárja, hogy állampolgárai az Egyesült Államokban kiállított útlevelüket használják, amikor egy másik országból az Egyesült Államokba utaznak, mind a külföldről elindulás, mind pedig az Egyesült Államokba érkezés során. Az utazóknak javasoljuk, hogy a jelentkezés előtt olvassák el az ESTA többszörös állampolgárság esetén részletes tájékoztatónkat.

Mi történik, ha van ideiglenes útlevéllel rendelkezem?

Ténylegesen sürgős esetben, ha utazás előtt nem tudott igényelni amerikai útlevelet, és csak olyan útlevéllel rendelkezik, amelyet VWP programra jogosult ország adott ki, akkor az Egyesült Államokba való utazáshoz azzal az útlevéllel kérelmeznie kell az ESTA-t.  Az Egyesült Államokba való érkezéskor a nem amerikai állampolgárok számára fenntartott bevándorlási sorába kell állnia, mivel nem amerikai állampolgárok számára kiállított útlevéllel utazik.

Összegzés

Az esetleges késedelmek vagy elutasítások elkerülése érdekében ESTA kérelem benyújtásakor alapvető fontosságú, hogy minden jelentkezési adat pontos legyen. Az online ESTA űrlap kitöltésekor a böngésző munkamenete mindössze 20 percig lesz aktív, ezért ajánlott, hogy az ESTA kérdőív megválaszolásakor legyen Önnél útlevele és minden egyéb szükséges utazási információja. Ellenkező esetben ügyeljen arra, hogy rendszeresen mentse munkamenetét. Ez különösen akkor fontos, ha egy másik családtag vagy barát nevében jelentkezik, hiszen ilyenkor előfordulhat, hogy nem fér hozzá az összes információhoz.

Ha rendelkezik vízummentességgel rendelkező ország útlevélével, és turisztikai, üzleti, orvosi vagy tranzit célokra szeretne ESTA-t igényelni, kezdje meg a kérelmezési folyamatot, ellenkező esetben, az ESTA-ról szóló további információkért látogasson el a GYIK bejegyzésekhez.

Igényeljen ESTA engedélyt