San Franciscoban, Kaliforniában érvényes vízum

Közzétett: Aug 12, 2019, Szerkesztette: Jul 25, 2019 | Címkék: ESTA, USA Visa

San Franciscoban, Kaliforniában érvényes vízum

Bevezetés

Ha bárkit megkérdez, miért érdemes San Francsicoba utazni, nagy valószínűséggel a Golden Gate hidat, vagy az Alcatrazt kapja válaszul. Pedig ez, a San Francisco-öbölben, 50 négyzetmérföldnyi területen elterülő, 870 000 lakosú város ennél sokkal többet nyújt. Ez az útmutató rövid leírást tartalmaz arról, turistaként mi mindent csinálhatunk San Franciscoban, valamint az utazáshoz szükséges vízumról is tájékoztatást nyújt.

ESTA engedély vagy az USA-ban érvényes vízum szükséges San Franciscoban?

Míg a legtöbb országból érkezők csak érvényes vízummal utazhatnak San Franciscoba, azonban, amennyiben az utazás időtartama nem haladja meg a 90 napot, a vízummentességi programban "részt vevő országok" állampolgárainak elegendő vízummentességi engedéllyel rendelkezniük. Azonban a biztonság javítása érdekében, a Belbiztonsági Minisztérium előírása szerint, minden, a vízummentességi program (VWP) keretében érkező utazónak először igazolnia kell jogosultságát az elektronikus utazásengedélyre (Electronic System for Travel Authorization ESTA). A programban részt vevő országok teljes listáját a Belbiztonsági Minisztérium (DHS) online teszi közzé.

Az ESTA és a vízum közötti különbség

Az ESTA nem vízum, hanem egy biztonságos szolgáltatás, melynek segítségével a vízummentességi program résztvevői online tölthetik ki a formanyomtatványt és fizethetik be a vonatkozó díjakat. Ezután a rendszer ellenőrzi, hogy a kérelmező valóban jogosult-e, és ha igen, az ESTA (amely két évig érvényes, vagy az útlevél lejártáig érvényes, attól függően melyik következik be előbb) kiállításra kerül. Az ESTA csupán azt igazolja, hogy az engedély tulajdonosa turisztikai illetve bevétellel nem járó üzleti céllal jogosult a vízummentességi program keretében belépni az Egyesült Államokba. Minden egyéb, munkavállalásra vagy tanulmányok folytatására vonatkozó tevékenység, csakúgy mint házasság és letelepedés estén az Egyesült Államok nagykövetsége illetve konzulátusa által kibocsátott vízumra van szükség. Még turisztikai célú utazás esetén is jelentős különbség van az ESTA engedély és a vízum között. Például, a látogatói vízum meghosszabbítható a megadott időtartamon túl, míg ez a vízummentességi program keretében ez nem lehetséges. A vízummal rendelkező látogatók számára nem szükséges ESTA-t igényelni. Viszont minden olyan személynek, aki jogosulttá válik a vízummentességi program keretében az USA-ba utazni, de nem bizonyos afelől, hogy a utazási célja a program által engedélyezett, ajánlatos a San Francisco-i útja előtt vízumért folyamodnia.

Kulturális környezet

San Franciscoról leginkább olyan jellegű művek születtek, mely a városnak a hippik életében, a "flower power", a szabad szerelem, a pszicheledikus rock zene és a drogok fogyasztásának alakulásában betöltött szerepéről szól. Ezzel szemben manapság, San Francisco a high-tech digitális start-up vállalkozások, Silicon Valley, China Town, a nemzetközi változatos ételek, a történelmileg meghatározó építészet, a villamosok és a modern turistalátványosságok városa.

San Francisco megközelítése:

A város az USA nyugati partján helyezkedik el, így a San Francisco International Airport (Nemzetközi Reptér) az Egyesült Királyságból induló közvetlen repülőjárattal valamimnél több, mit 11 órányi távolságra található. Sokan döntenek úgy, hogy kéthetes nyaralásuk során, két-három más úticél érintésével érkeznek a városba.

A város mindössze 13 mérföldre van a repülőtértől, és könnyen megközelíthető a hotelek által kínált transzferbusszal, taxival vagy a nemzetközi termináltól közvetlen járatokat indító vasúti hálózat segítségével.

Közlekedés San Franciscoban:

Bárhol is száll meg a városon belül, a közlekedés egyszerű és gyors. A taxi és a gyorsvasút megfelelő sebességet kínál, a városban pedig gyakori járataival olcsó megoldást nyújt a buszközlekedés. Azonban San Francisco hegyeit mindenképpen a város villamosközlekedésével közelítse meg.

Mit érdemes megnézni San Franciscóban:

A modern világ hét csodájának egyikeként számon tartott Golden Gate híd kihagyhatatlan. A 1,7 mérföld hosszú hídon taxival, gyalog vagy akár kerékpárral is közlekedhet, miközben megcsodálhatja a mérnöki tudomány eme fantasztikus alkotását.

Vegyen részt idegenvezetéses túrán az Alcatraz-szigeten. A kedélyek fokozása érdekében még éjszakai túrákat is szerveznek ezen a hátborzongató szigeten, ahol a múlt szellemei kísértenek.

Elsőre hihetetlenül hangzik, de a most következő látványosság a leglátogatottabb, és ennek könnyen meg lehet érteni az okát. A Fisherman's Wharf városnegyed Beach Street utcáján található PIER 39 két szinten kínál lenyűgöző tengerparti kilátást és szórakozási lehetőségeket.  Láthatjuk hogyan napoznak az oroszlánfókák mesterséges szigeteken, kipróbálhatjuk az éttermek, kávézók, bárok kínálatot, vásárolgathatunk és persze ott van az Aquarium of the Bay tengeri akvárium. Szánjon rá egy délutánt.

Az 1000 hektárnyi területen elterülő Crissy Field park is érdekes kikapcsolódás lehet. A Golden Gate híd közelében elhelyezkedő park strandjával, éttermeivel és horgász mólóival rendkívül népszerű a pihenni vágyó, kutyát sétáltató vagy éppen kocogó helyiek körében.

China Town, a kínai városnegyed történelme, nyüzsgő hangulata, építészete és a kínai éttermek miatt vonzó.

Akiket érdekel a graffiti, ki ne hagyják a szervezett Mission Street túrákat. Színes falak és épületek, két háztömbnyi területen, mely a graffiti művészet fellegvára.

A California Academy of Sciences minden korosztály számára tartogat érdekességeket. Természettudományi múzeum, akvárium, planetárium és pingvin kolónia mind egy helyen.

Sok más turisztikai látványosságot is megtekinthetünk, de útközben meg is éhezik az ember.

Ebéd és vacsora San Franciscóban:

Bár a szállodákban minden megtalálható, mi szem-szájnak ingere, mégis néha jó egy kicsit kimozdulni és kipróbálni a helyi szokásokat. Ebédre kapjon be valami egyszerűt. A Castro városnegyed Ike's Place szendvicsbárjában biztos talál újdonságot. A tiburoni Sam's Anchor Cafe villásreggelivel és burgerekkel, valamint kiváló tengeri ételekkel várja vendégeit. A Washington Squaren található Mama's étteremben öt különböző formában készítik el az amerikai bundáskenyeret. Ezen kívül kínálnak omletteket, Benedek tojást és fűszeres olasz kolbászféléket. A városi Ferry Building, vagyis a kompterminál épületében található éttermek és ételstandok még a legválogatósabb ínyencek igényeit is kielégítik.

Esténként különböző szórakozási lehetőségek közül válogathatunk, mint például a Coqueta, hagyományos spanyol ételeket kínáló étterem, ahol az öbölre néző kilátást élvezve fogyaszthatja el vacsoráját.

A Nob Hill Cafe a hagyományos olasz ételekre specializálódott, forgalma délután öt körül indul be.

A Gracias Madre vegetáriánus és vegán ételeket kínál mexikói stílusban.

Összefoglalás

Míg a floridai (nagyon hasonló) szórakoztató parkok még mindig sok turistát mágnesként vonzanak, San Francisco sajátosságai egyedülállóak. Történelme, a régi és a modern ötvözete, öbölbeli elhelyezkedése, építészete, kultúrájára és ételei mindazok számára, akik a valódi amerikai városok mindennapjait szeretnék felfedezni, kiváló úticélt nyújtanak.

Ha útlevele a vízummentességi programban részt vevő országok bármelyikében érvényes és turisztikai, üzleti céllal, illetve átutazás vagy orvosi ellátás céljából szeretne az Egyesült Államokba utazni, kezdje el az űrlap kitöltését, vagy további információkért tekintse meg GYIK rovatunkat.

Igényeljen ESTA engedélyt