Minimalizálja az ESTA kérelem benyújtása során előforduló tipikus hibákat

Közzétett: Jul 15, 2019, Frissítve: Oct 16, 2022 | Címkék: ESTA alkalmazás, ESTA űrlap

Az ESTA kérelmezés során elkövetett hibák költségesek lehetnek, vagy, ami még rosszabb, kizárhatják a kérelmezőt a vízummentességi programból, és akár meggátolhatják abban, hogy az Egyesült Államokba utazhasson. Éppen ezért az ESTA engedélyért folyamodó kérelmezőnek ajánlatos megfelelő gondossággal kitöltenie az űrlapot, hiszen számos hibalehetőséget rejt.

A hibafajták két kategóriába sorolhatók. Az első kategória olyan Súlyos Hibákat tartalmaz, amelyek valószínűleg új ESTA kérelem benyújtását teszik szükségessé, illetve előfordulhat, hogy a hiba miatt a kérelmezőnek kérnie kell az új engedély beadásának lehetőségét a Vámügyi és Határvédelmi Hivataltól (CBP). Ha a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal elutasítja az új kérelem iránti igényt, a kérelmezőnek az USA-ban érvényes turista vagy üzleti vízumért kell folyamodnia. A másik az Enyhe Hibák kategóriája, melyeket a kérelmező a kérelem benyújtása után is ki tud javítani, illetve amennyiben ez nem lehetséges, nem valószínű, hogy az adott hiba befolyásolja a jogosultságot.

Az ESTA űrlap kitöltése során elforduló, kiküszöbölhető tizenegy leggyakoribb hiba:

Súlyos Hibák

Helytelen útlevélszám

Az útlevél azonosító száma kiállító országonként eltér. Tipikus hiba a túl sok vagy túl kevés karakterből álló, illetve helytelen útlevél azonosító megadása az ESTA űrlapon. Az ESTA kérelem elküldését követően az útlevél azonosító módosítására nincs lehetőség, így ha a kérelmező helytelenül adta meg, új ESTA kérelmet kell benyújtania.

Helytelen állampolgárság szerinti ország illetve útlevet kibocsátó ország

A kérelmezők számára gyakran nem egyértelmű ez a két mező, bár általában mindkettőhöz ugyanazt az országot kell megadni. Például, ha Olaszország az útlevelet kibocsátó ország, akkor az állampolgárság szerinti ország szintén Olaszország.

Helytelen születési dátum

A születési dátum bármely mezőjének - év, hónap, nap - helytelen megadása új ESTA kérelem benyújtását teszi szükségessé, mivel elküldés után ezek a mezők már nem módosíthatók. Javasoljuk, hogy bármilyen egyértelműnek is tűnik egy-egy adat, a kérelem elküldése előtt még egyszer mindent ellenőrizzen le.

Helytelen nem

Jelenleg az útlevelekben kétféle nem szerepelhet: "férfi" vagy "nő". Ha az ESTA nyomtatványon megadott információ nem egyezik az ESTA kérelmező útlevélében szereplő adattal, az ESTA-t elutasíthatják, illetve ha a kérelmezőnek az USA-ba indulás időpontjáig nem sikerül újabb, érvényes ESTA engedélyt beszereznie, valószínűleg az utazást nem kezdheti meg.

A második utónév hiányzik a Keresztnév (Utónév) mezőből

Az ESTA űrlapon ebben a mezőben kell megadni a második utónevet is. Hasonlóan az első három pontban leírt hibákhoz, ha a kérelmező elmulasztja második utónevét beírni a Keresztnév (Utónév) mezőbe, akkor új kérelmet kell benyújtania.

Családnév vagy utóneve elírása

Hasonlóképpen az előzőekhez, amennyiben a név bármely karaktere hibásan kerül megadásra, új ESTA kérelmet kell benyújtani, mivel ha az űrlapon és az útlevélben szereplő adatok nem egyeznek, a kérelmet elutasítják.

A jogosultsági kérdések bármelyikére adott helytelen válasz

Ha kérelmező a jogultsági kérdésék közül akár egyre is, helytelenül, "Igen" választ ad, ESTA kérelmét elutasíthatják. Azonban, ha a jogosultsági kérdések bármelyikére a kérelmező hibásan ad "Nem" választ, ez, az USA határőrségének megtévesztésére irányuló szándék miatt, öt évre szóló kitiltását jelentheti az Egyesült Államokból.

Az ESTA-díj vitatása

Azon kérelmezők, akik jóváhagyott ESTA engedéllyel rendelkeznek, de vitatják a banki vagy hitelkártya-kimutatásukon szereplő ESTA díj befizetésének jogosságát, nehézségeik támadhatnak az utazás során. A díj visszatérítésére vonatkozó kérelem miatt a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal visszavonja az ESTA engedélyt, mivel az "ki nem fizetett" státuszúként jelenik meg. Bár, ebben az esetben a kérelmező gond nélkül benyújthatja az új kérelmet, általában a korábbi ESTA díj visszafizetési igény miatt, ez már automatikusan elutasításra kerül.

Kevésbé Súlyos Hibák

Helytelen e-mail cím

A helytelen e-mail cím megadása esetén az Egyesült Államok Vámügyi és Határvédelmi Hivatala nem tudja a kérelmezőt e-mailen értesíteni az ESTA kérelem állapotáról. Ha azonban a kérelmező rájön, hogy hibás e-mail címet adott meg, kijavíthatja.

A kérelmező nem ellenőrzi az ESTA állapotát

Az alábbi honlapon az utazók díjmentesen ellenőrizhetik kérelmük állapotát: https://hivatalos-esta.hu/esta-statusz-ellenorzese. Az ESTA kérelmet 24 órával az indulást megelőzően ajánlatos leellenőrizni annak biztosítása érdekében, hogy az USA-ba induló repülőgépre illetve hajóra szállás során az utazó személyt ne érje kellemetlen meglepetés.

Egyéb helytelen adatok az űrlapon

Az ESTA nyomtatványon számos mező található, amelyek kitöltése ilyen vagy olyan okból helytelen vagy hiányos lehet. Például az „Egyesült Államokban Található Kapcsolattartó Adatai” mezőben előfordulhat, hogy egy olyan szálláshely adatait kell megandi, ahol még nincs szállás foglalva vagy ami még nincs is kiválasztva. Ezekben az esetekben a kérelmező akár "00000" karaktereket vagy az "UNKNOWN" szót is megadhatja. Az enyhe hibákat tartalmazó mezők nagy része a kérelem benyújtását követően is módosítható.

Következtetés

A fentiekben leírt tizenegy leggyakoribb hibaforrásból is látszik, hogy a hibák egyértelműek és kellő odafigyeléssel elkerülhetőek. Az elutasítás esélyének csökkentése érdekében, az ESTA űrlap kitöltése során megfelelő körültekintés ajánlott.

Ossza meg

FacebookTwitterYoutube

Igényeljen ESTA-engedélyt

Az ESTA egy kötelező utazási engedély azon jogosult utazók számára, akik szárazföldi, légi vagy tengeri úton lépnek be az Egyesült Államokba 90 napnál rövidebb időre.

Igényeljen ESTA-engedélyt