Elektronikus Vízum igénylése az USA-ba

Közzétett: May 19, 2019, Szerkesztette: Nov 09, 2019 | Címkék: ESTA alkalmazás, ESTA jogosultság, USA Visa

Az Egyesült Államokba külföldiek jelenleg elektronikus vízummal nem utazhatnak. Ha "elektronikus engedéllyel" szeretne utazni, erre az ESTA az egyetlen lehetőség. Bár az ESTA engedélyt az arra jogosultak használhatják, jelenleg az Egyesült Államokba elektronikus vízummal nem lehet utazni. Az ESTA az "Electronic System for Travel Authorisation", vagyis az elektronikus utazásengedélyezési rendszer rövidítése. Az ESTA nem elektronikus vízum. Elektronikus vízummentességnek minősül, és olyan, turisztikai, üzleti vagy átutazási céllal érkező személyek számára áll rendelkezésre, akik a vízummentességi programban részt vevő 39 ország valamelyikében érvényes útlevéllel rendelkeznek. A 39 jogosult ország listája megtekinthető a https://hivatalos-esta.hu/vízummentességi-program/ oldalon. Az ESTA engedély jóváhagyása során az USA-ba érvényes utazási engedélyt kérelmező személy digitális átvilágításon vesz részt, útlevél adatai és a többi információ elektronikus úton továbbításra kerülnek a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) rendszerébe, így az adatok az Egyesült Államokba történő belépés során bármely ellenőrzési ponton elérhetővé válnak.

Az ESTA célja, hogy segítse a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal munkáját a beutazónak az országba érkezés előtti átvilágításában. Az ESTA megkönnyíti a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal eljárását annak kiderítése során, hogy még az Egyesült Államokba tartó légi vagy vízi járműre szállás előtt felismerje, ki jelenthet biztonsági veszélyt az országra. Az ESTA engedély kérelmezési folyamata napi 24 órában online elérhető. Az ESTA kérelmek benyújtására használt honlap hosszasabb karbantartására ritkán kerül sor, így a legtöbb esetben használható. Az ESTA kérelem általában a benyújtástól számított 60 másodpercen belül elbírálásra kerül, melynek eredménye a honlapon, illetve emailben látható. Az ESTA elektronikus utazási engedélynek tekinthető, hiszen sem beszerzése, sem pedig használata során nincs szükség fizikailag megfogható nyomtatványokra illetve iratokra.

Nem valószínű, hogy az Egyesült Államok a népszerű vízumtípusokhoz, mint például a B-2 turista vízum, a B-1 üzleti vízum vagy a C-1 átutazó vízum elektronikus vízum használatát vezeti be, tekintettel arra, hogy a vízumok kiadása előtt nagykövetségi meghallgatás illetve átfogó vizsgálat szükséges. Ez azok számára, akik nem jogosultak ESTA használatára kellemetlenségeket jelenthet, viszont a különböző vízumkategóriákat okkal vezették be. Az ESTA az üzleti vagy turisztikai céllal érkező utazók számára elegendő mozgásteret ad, anélkül, hogy a vízummal rendelkező látogatókéval egyenértékű plusz jogokat biztosítaná. Mindez lehetővé tesz a Vámügyi és Határvédelmi Hivatal számára, hogy az utazókat egymástól jobban elkülönítve, nagyobb bizonyossággal szűrhesse ki azokat, akik biztonsági vagy bevándorlási szempontból kockázatot jelentenek.